Бившият шеф на разузнаването ген. Киров: Турция прекали със заиграването с терористи. Опасност има и за България

„Tурция по различни начини се заиграваше и с ислямски организации, и с други терористични групировки. Заиграването с подобни организации довежда дявола в собствената ти територия“. Това заяви ген. Кирчо Киров, бивш ръководител на Националната разузнавателна служба, за атентата в центъра на Истанбул, при който загинаха 11 души, а над 15 бяха ранени.

Според него е трудно да се каже кога точно страната е прекалила. „Турция се заиграва многопосочно, а в същото време се опитва да се покаже като страна-привърженик на борбата с тероризма“, каза експертът пред Фокус.

Той отбеляза, че действията на турските органи за сигурност са били впечатляващи при атентата в Истанбул. Същото мнение изказа и антитерористът Славчо Велков, но според него атентатът от вчера е предупреждение.

Опасността за България

„Потенциална терористична опасност за България и Балканите винаги има, защото в съседните страни има бойци на радикални организации“, добави Кирчо Киров.

„Българските служби за сигурност имат много ограничен капацитет да се справят със задачите, пред които са изправени, с оглед настоящата обстановка“, подчерта генералът.

Според него е необходимо сътрудничество между службите, тъй като с актуалните проблеми сами не могат да се справят дори големите държави с мощни разузнавателни служби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини