Турският посланик смъмрен още през декември

Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче е привикан още в края на декември в МВнР и му е била връчена нота. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния блиц контрол в отговор на въпрос на „Атака“.

Десислав Чуколов попита Борисов какво е предприело правителството след трусовете в ДПС и опита на Анкара да се намеси в казуса.

Ето какво точно каза Борисов:

България винаги се е старала да има нормални, приятелски отношения, отношения на доверие.

Не се месихме и не реагирахме, когато в Анкара президентите Ердоган и Путин преместиха Южен поток, когато Турция не спазваше ембаргото, което НАТО и ЕС спазваха. Бяхме внимателни и търпеливи, знаейки че един ден нещата ще дойдат на местата си. Защото България е незаобиколим фактор на Балканите в своята политика.

Желанието на турското ръководство беше по-скоро да се информират какво точно става в ДПС. На 23-24 декември турският посланик беше извикан в МВнР и му беше връчена нота.

Всичко, което позволява дипломацията, сме направили.

Многократно съм благодарил на турското ръководство за бежанците. Така че балансът е крехък. С удоволствие бих дошъл да дебатираме, тема, която всички ние избягваме, но трябва да й се намери решение – как се обучават българските мюсюлмани, къде се обучават. Тази тема я заобикаляме, защото ни е страх да не ни обвинят в нещо, например в подкрепа на ДПС. Бих се радвал, ако движението участва в това разискване. А ние всички си заравяме главата в пясъка. А имаме ходжи, мюсюлмани, които в голямата си част са на издръжка на турската държава.

Бивайки толерантни, трябва да им осигурим условия да изповядват своята религия, под ръководството на учебни програми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика