Над 100 студенти и докторанти се стекоха на митинг в защита на академията в Свищов

Над стотина студенти и докторанти се стекоха в сряда пред сградата на Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов, за да изразят подкрепата си за учебното заведение. Те обявиха, че одобряват инициативата на свищовската общественост срещу заканата на образователния министър проф.Тодор Танев да направи от едно от най-старите висши училища в България филиал на русенския университет.

Събрана е и подписка от над 1000 души. Подкрепа са изразили общественици, академични възпитаници и преподаватели, които настояват за намеса на парламентарната комисия по образование и наука за бързо разрешаване на казуса с многострадалия свищовски ВУЗ.

Междувременно пък настоящият служебен ректор проф.Марияна Божинова обяви, че Стопанска академия няма да става филиал на друго висше училище. Тя обясни, че това е уточнено при проведена на 12 януари среща с министъра на образованието проф. Тодор Танев и неговия екип.

"Имаме пълната подкрепа на МОН за продължаване на изборния процес в Стопанска академия", заяви проф. Божинова.

Тя поясни, че с просветния министър са обсъждали конкретни стъпки за организирането и по-скорошното провеждане на вот за избиране на ръководен състав на свищовската Алма матер.

По време на срещата е коментирано и разпространеното в медийното пространство изказване на министър Танев от 8 декември миналата година, висшето училище няма да получава субсидия, ако няма ръководство и временно може да стане филиал на Русенския университет. Проф. Божинова поясни, че думите на министъра са извадени от контекста. Те били изречени по-скоро в шеговита форма, но с цел да подействат психологически върху академичната общност за да се консолидира около провеждането на избори за нов ректор и ръководни органи. Служебният ректор е получил уверение от просветния министър за това, че държавната субсидия на Стопанска академия няма да бъде спряна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование