Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

БСП София: Демонстрираните намерения на ГЕРБ и на кмета Фандъкова за промяна в стила и начина на работа, остават само предизборни обещания

Оправдаха прокурор, бил невменяем

Кмет и фолк певец връщат парите за къщи за гости 158 проекта възстановяват пълната сума

Наводнението във Венеция е повредило мозайки и колони в катедралата Сан Марко

Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Затягат правилата за биоресторантите

Трябват 700 000 лева за крепостта Трапезица като туристически обект

Необходими са 700 000 лв за крепостта Трапезица във Велико Търново, за да заработи като туристически обект. Ръководството на Регионалния исторически музей /РИМ/ иска и 750 000 лв. за ремонт на всичките 27 музейни обекта.

Средствата трябват за социализация на хълма Трапезица, за обезопасяване, поддръжка и за назначаването на 17 служители, които да обслужват посетителите там. Идеята е историческият обект да бъде отворен още този туристически сезон веднага след приключването на проекта, финансиран с 1,2 млн.евро от фондацията за историческо и културно наследство „Гайдар Алиев“ на Азербайджан.

Този проект предвижда направата на алея, която да свързва Северната и Южната порта и подходи до трите църкви, които ще бъдат реставрирани. В момента е устроен само фуникулярът, който обаче може да качва по пет души и да изминава разстоянието от станцията си до върха на хълма за пет минути.

Регионалния исторически музей е стопанин хълма, след като Министерският съвет гласува преди няколко месеца решение, с което предостави Трапезица на общината за следващите 10 г. Ще трябва да се отворят пешеходните подходи, защото, заработи ли хълмът, като туристически обект, още първата година ще бъдат посрещнати минимум 40 000 души. Една от възможностите е да бъде отворен старият подход от каменния мост в квартал „Асенов“. В момента Трапезица е недостъпна за инвалиди и това налага да бъде осигурен електромобил.

Наложителен е ремонт и на още 27 исторически музеи.Най-сериозно е положението на Царевец, където всички оригинални зидове се рушат. В археологическия резерват не са правени ремонти от 2012 г. Последно е реставрирана Балдуиновата кула. Киселинните дъждове обаче повреждат хоросана, той изветрява и зидовете на най-посещавания в България обект се рушат. Поне 315 000 лв са нужни за тази неотложна реставрация. За музей „Нова и най-нова история“ трябват около 63 000 лв., а 23 000 лв. за музей „Възраждане и Учредително събрание“. За реконструкция „плачат“ и всички църкви в квартал „Асенов“ в подножието на Царевец.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.