Трябват 700 000 лева за крепостта Трапезица като туристически обект

Необходими са 700 000 лв за крепостта Трапезица във Велико Търново, за да заработи като туристически обект. Ръководството на Регионалния исторически музей /РИМ/ иска и 750 000 лв. за ремонт на всичките 27 музейни обекта.

Средствата трябват за социализация на хълма Трапезица, за обезопасяване, поддръжка и за назначаването на 17 служители, които да обслужват посетителите там. Идеята е историческият обект да бъде отворен още този туристически сезон веднага след приключването на проекта, финансиран с 1,2 млн.евро от фондацията за историческо и културно наследство "Гайдар Алиев" на Азербайджан.

Този проект предвижда направата на алея, която да свързва Северната и Южната порта и подходи до трите църкви, които ще бъдат реставрирани. В момента е устроен само фуникулярът, който обаче може да качва по пет души и да изминава разстоянието от станцията си до върха на хълма за пет минути.

Регионалния исторически музей е стопанин хълма, след като Министерският съвет гласува преди няколко месеца решение, с което предостави Трапезица на общината за следващите 10 г. Ще трябва да се отворят пешеходните подходи, защото, заработи ли хълмът, като туристически обект, още първата година ще бъдат посрещнати минимум 40 000 души. Една от възможностите е да бъде отворен старият подход от каменния мост в квартал "Асенов". В момента Трапезица е недостъпна за инвалиди и това налага да бъде осигурен електромобил.

Наложителен е ремонт и на още 27 исторически музеи.Най-сериозно е положението на Царевец, където всички оригинални зидове се рушат. В археологическия резерват не са правени ремонти от 2012 г. Последно е реставрирана Балдуиновата кула. Киселинните дъждове обаче повреждат хоросана, той изветрява и зидовете на най-посещавания в България обект се рушат. Поне 315 000 лв са нужни за тази неотложна реставрация. За музей "Нова и най-нова история" трябват около 63 000 лв., а 23 000 лв. за музей "Възраждане и Учредително събрание". За реконструкция "плачат" и всички църкви в квартал "Асенов" в подножието на Царевец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони