Издирват сериен измамник, ужилил мераклии за работа и монахини

Полицията във Велико Търново издирва изкусен измамник, който завлякъл десетки мераклии за изгодни кредити, кандидати за работа, купувачи на автомобили.

31-годишният Пламен Петков Петков е обявен за общодържавно търсене след като в Областната дирекция на МВР в старата столица завалели жалби от потърпевши. Към момента в полицията има документирани общо 8 случая на извършени от младия мъж злодеяния.

Той омайвал доверчиви, че е известен бизнесмен и че може да им осигури на изгодни цени автомобили като за услугата прибирал капаро. Завличал е хора, като се е представял като служител на висок пост в МВР или ДАНС. Обещавал е назначаване на работа в силовите структури срещу съответно заплащане. Петков мамил и като мним представил на известни фирми. Срещу пари в брой той твърдял, че може да исигури печелене на търгове по обществени поръчки, както и отпускане на нисколихвени банкови кредити. За услугите мошеникът прибирал различни суми, които варират от 20 до 2000 лева.

Един от куриозните случаи е със завлечен дюнерджия. Наскоро Петков се появил в бистро и се заговорил с младежа зад щанда. Клиенът казал, че е собственик на агрофирма и че може да го назначи на работа срещу заплата от 1100 лв и осигуровки. Налагало се обаче кандидатът за тази позиция да изкара специален курс за придобиване на правоспособност за работа с препаратите. Пламен Петков казал, че обучението струва 750 лв. Дюнерджията се запалил от офертата, броил на юнашко доверие споменатата сума, но веднага след като взел парите, "бизнесменът" изчезнал.

Неотдавна Петков дръзнал да се появи в манастира "Света Троица" на около 5 км от старата столица. Монахините го приютили в светата обител по препоръка на игумена на друг манастир с уговорка непознатият да им помага в стопанството като общ работник. Малко след това мошеникът казал на калугерките, че може да им уреди автомобил, който да купят изгодно. Той им поискал капаро за сделката, но игуменката се усъмнила в добрите му намерения и алармирала полицията.

Пострадали от ловкия мошеник са посочили, че са завлечени с по 200,300, 1000, 2000 лева. При разследването изплували и случаи на измамени с по-дребни суми, които не са сигнализирали на блюстителитена реда.

Криминалистите от старата столица приканват граждани, които имат информация за издирваното лице, знаят местонахождението му или са станали негова жертва, да се обадят в полицията като анонимността им е гарантирана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини