Кирил Домусчиев: Емоционалният работодател

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев поиска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова, докато си почиваше в Тайланд. Причината - убийството на шефа на модна къща „Агресия” Александър Антов, за когото се говори, че му е бил близък.

Мигом последва мощен отпор срещу Домусчиев лично от премиера Бойко Борисов, който го посъветва „да бъде по-умерен“ и „да не му дава съвети от дълги почивки, където е загубил връзка с действителността“. Министър Бъчварова пък видя лична ненавист в отношението към нея.

Името на Кирил Домусчиев е непрекъснато в устата на медиите, особено след като оглави КРИБ през ноември 2014 г. За малко повече от година бизнесменът успя не само да поиска оставката на вътрешния, но и на енергийния министър Теменужка Петкова, както и на шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Домусчиев настрои срещу себе си част от членовете на конфедерацията, като ги прати на прокурор - производителите на възобновяема енергия и американските централи AES-Гълъбово и „Контур Глобал-Марица изток 3“. Стигна се дотам, че представителите на Американската търговска камара в България се разграничиха от мнението на КРИБ по енергийните въпроси.

Невъздържаността му проехтя публично и след като нарече спортен журналист „олигофрен“. Домусчиев се извини за думите си, но бе „награден” със „Златен скункс“ от „Господари на ефира”.

Кирил Домусчиев, който сам оценява активите си на над 1 млрд. евро, е сред най-едрите бизнесмени у нас. Чисто аматьорското му влечение към футбола пък доведе до изкачването на третодивизионния „Лудогорец“ до четирикратен шампион на България.
„Политиците много говорят за намеренията си за облекчаването на бизнес средата в България. На практика обаче не се прави кой знае какво“ - това си твърдение от 2003 г. Домусчиев отстоява и до днес.

С името му се свързва и ултиматумът на работодателските организации за реформи в енергетиката, с който най-големите бизнесмени практически иззеха ролята на синдикатите и заплашиха с масови протести, ако не се направи нещо.
Хора, които го познават, казват, че той е наследил борбения характер от майка си Маргарита. Именно тя била и в дъното на успешните кариери на своите синове - Кирил и Георги, които работят заедно още от ученическите си години.

Самата Маргарита Домусчиева е дългогодишен директор на ловешкия завод за велосипеди и кари „Балкан“. Това е и едно от първите предприятия, придобити от братя Домусчиеви. „С брат ми сме заедно още от времето, когато бях ученик във френската гимназия. За добро или за лошо. Имали сме трудни моменти, имали сме прекрасни моменти. Но вършим всичко заедно. Подкрепяме се във всичко“, описва връзката с големия си брат Георги Домусчиев, който често се появява в медиите покрай „Лудогорец”.

Въпреки родовите корени в Ловешкия край и топлата връзка с Разград (Кирил Домусчиев дори е почетен гражданин на града от 2012 г.) братята са софиянци. Кирил е роден преди 46 години. Завършва испанската гимназия в София, а през 2002 г. успява да се дипломира по „Индустриален маркетинг и мениджмънт“ в Техническия университет. Същата специалност завършва и брат му.

Говори свободно освен испански, английски и руски. Два пъти се е женил и има четири деца, две от които живеят трайно в чужбина. Според приближени до него голяма роля в живота му са изиграли връзките на първата му съпруга, която е с руски произход.
Първата му известна работа е притежаване на сергия пред вече несъществуващия РУМ в столичния кв. „Младост-2“ през далечната 1989 г.

През 1990 г. заедно с брат си Георги Домусчиев основава търговска компания „Кимаго". По собствените му думи година по-късно двамата изкарват и първия си милион. През 1996 г. учредяват „Напредък холдинг" - един от малките приватизационни фондове, като част от структурата на холдинга е компанията „Хювефарма", създадена и отговорна за инвестициите във фармацевтичния бизнес.

През 2000 г. „Хювефарма" придобива 56% от акциите на „Биовет". Друг интересен пакет в портфейла на холдинга са 79% от акциите на стоков базар "Илиянци", който впоследствие Домусчиев продава. Една от перлите в бизнес империята на семейството е параходство „Български морски флот”, приватизирано през 2007 г. Домусчиеви притежават заводи и в чужбина.


Запален ловджия

Едно от скъпите хобита на бизнесмена е ловът, заради който той обикаля цял свят. Говори се, че Кирил Домусчиев обича да преследва опасни животни, но през последните години няма достатъчно време за това. Освен това Домусчиев не крие, че е суетен човек, който обича да се поддържа. Винаги е много елегантно облечен, не е променял прическата си с години и спортува редовно. Рядко говори за личния си живот и снимките на последната му съпруга за американско списание се оказаха изненадващи.

МНЕНИЯ

Има разлика между КРИБ и футбола

Надявам се Домусчиев да е разбрал, че да си шеф на КРИБ и начело на футболен клуб са две различни неща и да си е взел бележка как с една непремерена дума може да съсипе нещо хубаво.

Бойко Борисов, министър-председател на България

Умее да рискува

Смелостта му се вижда и в бизнеса, и в футбола, и в публичните му изяви, което понякога му носи негативи. Не е лесно в днешната икономическа и политическа среда да се поемат рискове, а Кирил Домусчиев го прави. Смятам, че човек, който умее да рискува, всъщност е вътрешно чист.

Божидар Данев, председател на БСК

Прагматичен и агресивен

Стилът му на работа е доста прагматичен, но и доста агресивен. Понякога това помага, но друг път пречи. Синдикати и работодатели сме намерили дейности, в които интересите ни се срещат и ги изпълняваме, има и други, в които сме на различно мнение и продължаваме да ги отстояваме. Заедно с КРИБ започнахме съвместна инициатива за излизане на бизнеса на светло, с което самият Домусчиев влезе в противоречие с членовете на собствената си организация.

Пламен Димитров, президент на КНСБ

Има още хляб да изяде

Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев е лаик във футбола и бих му препоръчал по-скромно да се изказва в тези работи. Трябва още много хляб да изяде. В моите очи Домусчиев беше бизнесмен, който отчита, че не познава футболните неща, но сега не е такъв. Относно футбола ще ме извинява, обаче мисля, че доста авансово започна да дава мнения, без да познава нещата.

Иван Вуцов, футболен деятел

Коментари

Задължително поле