Съветниците в Хасково гласуваха 200 000 лв. за ремонт на лудница

С 200 000 лв. община Хасково ще съфинансира ремонта на Центъра за психично здраве в кв. "Болярово". Това реши местният парламент на извънредно заседание в петък. Преди единствената точка да бъде гласувана единодушно, съветникът Георги Пеев от Коалиция за Хасково изрече крилата фраза с типичното си чувство за хумор. "Всеки един от нас е потенциален пациент на Центъра за психично здраве", рече Пеев и поздрави вносителя на докладната - кмета Добри Беливанов.

Това е първата голяма инвестиция, която новата власт прави за Хасково. Ремонтът на психиатрията ще е по програма "Красива България". Срокът за подаването на проектните предложения е до 18 т. м. и това наложи извънредното свикване на общинския съвет.

В мотивите на внесената от градоначалника докладна е записано, че хасковският психодиспансер обслужва пациенти от цялата област. Целта на проекта е да се подобрят услугите за пациентите и да се осигурят адекватни грижи за тях чрез обновяване на инфраструктурата. Отделно ще бъдат подпомогнати регистрирани безработни чрез професионалното им обучение по специалности в областта за архитектурата и строителството, здравеопазването и социалните услуги.

В параметрите на ремонта са заложени подмяна на дървената дограма с ПВЦ и стъклопакет. Ще се подновят изцяло санитарните възли по етажите като ще се подмени старото санитарно оборудване. Дървените врати ще бъдат заменени с алуминиеви. За да се спазят изискванията за пожарна безопасност, ще се демонтира дървената ламперия в коридорите и ще се монтира пожаро-известяваща система. С цел по-лесно поддържане и функционалност по стените се предвижда антибактериална облицовка. Ще се ремонтира съществуващата водопроводна и канализационна инсталация. Предвидена е система за видеонаблюдение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони