Египет показа откритите преди дни 30 саркофага с мумии (ВИДЕО, СНИМКИ)

Показаха две от новите станции на метрото

Театър на Балета на Борис Ейфман с премиера в София

Джоан Роулинг шокира с герои гейове

Осъден за закана за убийство и жертвата му жалят присъдата Инцидентът се разиграл във великотърновското село Беляковец преди година

Българският народ не е див и варварски, братя Британско-българският бизнес бал в Лондон е приеман с почести

Над 150 ранени и 50 арестувани при масовите бунтове в Каталуния

10-те домакински задължения, които горят най-много калории

Сиди от ВМРО със сигнал до Външно министерство заради антисемитските коментари на Белев Депутатът подготвя и сигнал до ЦИК

БДЖ пуска пак временно спрените влакове в страната

СЕМ назначи Антон Митов за временен директор на БНР

Бум на лазерната епилация сред мъжете Технологията в обезкосмяването Duetto MT Evo е у нас благодарение на Jewel Skin Clinic

Първи случай на туларемия от 30 години в област Велико Търново

За пръв път от 30 г във Великотърновска област e регистриран случай на туларемия. Това обяви в петък д-р Веска Войчева, завеждаща дирекция „Надзор на заразните болести“в Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в старата столица.

Носител на опасното заболяване е 75-годишна жена от свищовското село Алеково. Тя периодично от години се оплаквала от подуване на лимфните възли вляво на шията. През декември миналата година тя и съпругът и гостували на дъщеря си в Пловдив. Жената потърсила личния си лекар с оплаквания за болки в гърлото и на 19 декември била настанена в клиника по УНГ в Пловдив с диагнозата „гарнуломатозен лимфаденит“ . След изпращане на секрет за изследване, станало ясно че заболяването е туларемия.

След като на 12 януари сигналът постъпил в РЗИ- Велико Търново, здравните инспектори предприели спешни мерки. Уведомили Агенцията по безопасност на храните за случая, а на следващия ден е заседавала Областната епизоотична комисия във Велико Търново.

„Разпратени са уведомителни писма до всички лечебни заведения в областта, включително и до Ловно-рибарското дружество. В Свищов са предприети организационно- методически мероприятия, като са информирани хирурзи, специалисти УНГ и джипита. Издадени са предписания към ръководствата на десетте общини в региона. За село Алеково е изпратено предписание до 18 януари да бъдат обработени срещу гризачи обществени сгради, складове и къщите в близост до дома на болната. Поискана е информация от практиките „Уши, нос, гърло“ дали има съмнителни случаи на лимфаденити. Направена е справка за водните проби от водоизточниците в Алеково за различни месеци през миналата година, но стойностите не показват отклонения“, обясниха от РЗИ.

Здравните инспектори припомнят, че туларемията е опасно заболяване, при което бактериите се предават от животни на хора. Носители са гризачи, хищници и птици, а от тях могат да прихванат домашни животни и кучета. Бактериите са много устойчиви, но при термична обработка на заразено месо бързо се унищожават. Заразата може да стане и по дихателен път чрез вдишване на заразен прах, най- вече при работа със сурови животински кожи. Клиничната картина се характеризира с температура над 39 градуса, болки в мускулите, подуване на лимфните възли с големи на орех до яйце, често засягане на сливиците. Специалистите са категорични, че в тези случаи не трябва да се прибягва до самолечение. Туларемията е успешно лечима с антибиотици, смъртността при заболяването е под 1%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.