Китай каца на обратната страна на Луната до две години

Китай възнамерява да изпрати космически апарат за изследване на обратната страна на Луната през 2018 г., съобщават китайските държавни медии, цитирани от "Ройтерс".

Начинанието е първо в историята на Поднебесната империя, при което сондата Chang'e-4 (назована по този начин в чест на богинята на Луната в китайската митология) трябва да извърши геологически изследвания на лунната кора. Това се случи от тази част от спътника на планетата ни, на която никой не е стъпвал.

По думите на ръководителя на Китайския център за лунни изследвания Лю Цзинчжу, тази мисия трябва да помогне на Китай да направи скок в изследването на Космоса и да се превърне в един от лидерите в тази област.

Ръководителят на аналитичния център на НАСА за изследване на Луната Клайв Нил потвърдил пред „Франс прес”, че проектът на Китай е без прецедент в историята.

„Изследване на повърхността на обратната страна на Луната все още не се е провеждало. Убеден съм, че научната общност ентусиазирано ще проследи тази мисия”, изтъква Клайв Нил.

През декември 2013 г. Китай обяви успешно кацане на повърхността на Луната на своя изследователски апарат Chang'e-3, който все още предава информация на Земята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука