На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

16 имами от Турция служат у нас, кадрова криза в мюфтийството

„Имаме много сериозни затруднения по отношение на имамите поради липса на кадрови ресурс“. В момента 16 имами от Турция служат в Българоя и това е законово уредено. Това заяви Ахмед Ахмедов, говорител на главния мюфтия Мустафа Хаджи, предаде БНР.

„Такива служители идват по наше заявление там, където има нужда и е съгласувано с Дирекцията по вероизповеданията и съобразно със законодателните актове, които съществуват. Това е практика за всички други изповедания, а не само за мюсюлманското“, твърди Ахмед Ахмедов.

Както Труд писа, около 2 милиарда долара харчи годишно турската дирекция по вероизповеданията – Дианет, за насаждане на ислямизма, включително и в България. Турция дава заплати на 22-ма свои служители у нас, издържа и около 200 имами, които са български граждани.

Финансирането от Турция

„Вероизповеданията нямат никакви законови пречки да се финансират от дарители от чужбина – това е регламентирано от Закона за вероизповеданията и се случва по различни проекти на различните вероизповедания, не става въпрос само за мюсюлманското“, заяви Ахмед Ахмедов.

„Мюсюлманското вероизповедание в България няма отношение към политическите партии и евентуални нови формирования“, каза Ахмедов. Той отрече да има политици, които да са част от ръководството на Главното мюфтийство, още повече към Висшия мюсюлмански съвет.

Депутати около Местан вече не са служители на мюфтийството

„Депутатът Хюсеин Хафъзов, както и бившият вече председател на Висшия мюсюлмански съвет, след като предприеха своите политически деяния, те се отказаха от постовете си в него – техните договори към Мюсюлманско вероизповедание бяха прекратени“, каза Ахмедов. Става дума за бившия вече депутат от ДПС Шабанали Ахмед.

Според него всяко свикване на Национална мюсюлманска конференция предизвиква бурни дебати. Такова предстои на 24 януари, когато се очаква да се избере нов главен мюфтия.

„За съжаление при всяка една организация на конференцията обстановката става твърде обтегната с оглед на това да може да се компрометира свободният избор на мюсюлманите за техни ръководни органи“, каза Ахмедов.

Той не очаква да има проблем с легитимността на ръководството и спокойното провеждане на редовната конференция. Говорителят на главния мюфтия отрече да има смени на делегати по населени места, които да бъдат изпратени на конференцията през януари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.