Любляна - кокетна и в мъглата

Когато мислим къде да е следващата ни екскурзия, най-често в съзнанието ни изплуват градове в Западна Европа. А хората с по-големи финансови възможности поглеждат към екзотични острови в другия край на света. Незабравими емоции обаче ви очакват и на 800 км от София, в една друга столица - кокетна, романтична, с впечатляваща архитектура, средновековен замък и много легенди. Това е Любляна. Струва си да я видите, дори да е обгърната от мъгли, упорито падащи по това време на годината.

Още с влизането си в словенската столица виждате разположения на хълма Люблянски замък - символът на града. Не се знае кога точно е построен, но първите данни за него са от 1144 г. Срещу 2,20 евро до входа му може да се качите със зъбчата железница, а срещу още 17 евро - да се разходите из постройките му с аудиогид.

През IV-III в. пр.н.е. територията на днешна Словения е населявана от келтите, които създават т.нар. Норикско кралство. Но 10 година пр.н.е. то е превзето от римляните, основали много градове. Сред тях е Емона - настоящата Любляна. Всичко това може да чуете от виртуалния разказ за историята на столицата, който се прожектира през половин час в замъка. Всъщност вида, в който ще го разгледате, той придобива през XVI век, защото в началото му след силно земетресение само малка част от крепостта остава непокътната.

Преди два века Люблянският замък е бил превърнат в болница, а по-късно - във военен гарнизон и затвор. Много интересно е, че една дълбока яма във вътрешността му е използвана за килия, но без таван. Така хвърляните в нея затворници са усещали и сковаващия студ, и просмукващия се дъжд, и адския пек. В „открития затвор“ са били заточвани дори протестанти.

По пътечка, спускаща се от замъка към централния пазар, за 10 минути може да се върнете в града.

Направете си снимка за спомен пред Драконовия мост, заради който красиви порцеланови фигурки на чудовището може да откриете във всеки сувенирен магазин. Според легендата Язон е открил Любляна, където със своите аргонавти убива дракона. И оттогава той става един от символите на града. Съвсем наблизо е Тройният мост. В началото на XX век старият мост не могъл да поема движението, затова управата планирала да го разруши. Но архитектът Йоже Плечник предложил да го разширят. Така между 1929 и 1931 г. до него построяват още два моста.

Централният пазар на Любляна представлява закрита галерия над река Любляница, като в края му ще откриете везна, с която да проверите дали настина сте получили такова количество продукти, каквото сте платили. А на моста до пазара по традиция влюбени двойки поставят свои катинари, за да заключат любовта си завинаги. Не пропускайте да се разходите из стария град и кокетните улички.

На близо половин час от Любляна се намира пещерата Постойна, наричана кралицата на пещерите. С помощта на влакче, движещо се в дълбините й, в продължение на цели 24 километра се откриват невероятни по разнообразие сталагмити, сталактити и сталактони. Минижелезницата е първата в света, изградена в пещера, а до момента тя е посетена от над 36 милиона туристи.

„Постойна е водеща атракция в Европа от 200 години, а свидетелства за обитаването й има още отпреди 800 години“, разказват гидовете. Установено е, че реката Пивка в продължение на милиони години е дълбала галерии и протоци, а като се е оттегляла, е оставяла след себе си невероятна подземна красота. Неин символ е сталагмитът Брилянт - създаден капка по капка в тъмните дълбини в изцяло снежнобял цвят.

В недалечното минало диктаторът на бивша Югославия - Йосип Броз Тито, е водел в Постойна десетки чужди делегации, за да се похвали с феномена Постойнска яма (б.р. - така е името на пещерата на словенски). А в края на 30-те години на XX век в най-голямата й зала гостуват гласовете на миланската Ла Скала.

Билетът за разглеждане на пещерата и на единствения запазен до днес пещерен дворец - Предяма, който се намира на 9 км от централния вход на Постойнска яма, е 31,90 евро.

Красивият замък някога е бил владян от словенския Робин Худ - Еразъм Предямски, който вземал от богатите, за да дава на бедните. За задържането му обаче бил ангажиран находчивият губернатор на Триест. Дворецът, чието продължение е в самата пещера, обаче издържал на обсадата с месеци. Еразъм дори се шегувал с обкръжилите го, като излизайки през един от входовете на пещера, оставял в близост до лагера им храна и месо. Враговете му пък мислели, че стават чудеса. Накрая войниците на губернатора успели да подкупят един от хората на Еразъм, който със свещ им сигнализирал, щом господарят му влязъл в тоалетната. Тя била най-уязвимото място в двореца. Така нападателите го уцелили, тоалетната се срутила и Еразъм загинал под руините й...

Ако стигнете до Любляна, на половин час с кола е красивото езеро Блед, а само на 100 км - италианският Триест. С които вашето приключение може да продължи.

София-Любляна-София

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм