Самолет се разби на улица в Бразилия, има жертви и ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Осем души са обвинени за престъпления, свързани с изборите Главният прокурор е поискал от ЦИК разрешение за привличане като обвиняеми на 7 кандидати за кметове и съветници

Вижте Наум Шопов и Теа като деца

Полицията издирва водач, избягал след катастрофа с велосипедист

Дуейн Джонсън-Скалата е най-готиният баща за 2019

Кали израснала на село

Ограничават движението в тунел „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“ утре

Камионът-ковчег в Есекс – с българска регистрация, собственост на ирландка Напуснал България през юни 2017 г.

Над 100 000 души денонощие без вода

Забраниха на обвиняем за убийство да посещава квартал в Монтана

Арестуваха пияна кюстендилка, карала крадено такси в насрещното на магистрала “Струма“

Министрите на вътрешните работи на България и Северна Македония раздаваха флаери срещу корупцията на ГКПП-Станке Лисичково

Прокуратурата за доклада на ЕК: Обективно и по достойнство са оценени усилията в областта на съдебната реформа

Показват църковните одежди на Васил Левски в „Св. София“

В столичния храм „Света София“ за първи път могат да се видят църковните одежди, с които Васил Левски е бил замонашен. Реликвата е на повече от 2 века. Тя ще остане за поклонение в храма до края на февруари. Там може да се види и кичур от косата на революционера, предава Нова тв.

Според преданието Левски е облякъл точно тези дрехи при ръкополагането си за дякон – тогава, когато приема и името Игнатий. Не случайно одеждите се излагат тук. По пътя си към бесилото Левски е минал само на няколко метра от този храм. Така „Света София“ остава последната Света обител, която Дякона вижда приживе.

„Най-светлата и най-чиста личност, която е живяла по тези земи някога”, казва отец Веселин Арнаудов.

Облеклото представлява стихар, орар и ръкавели, носени за първи път от Левски още докато служи в църквата в родния си Карлово. Дрехите слагат отпечатък върху целия му житейски път. И до днес животът на Левски предизвиква куп въпроси сред изследователите.

„Ние много пъти сме се чудили – как той не взима една стотинка за себе си. Как няма жена до себе си, как може да е толкова предан на народната кауза”, обяснява Васил Василев, председател на комитета „Васил Левски“.

Последните му думи

„Последните му думи пред поп Тодор да са – „Отче, изповядай ме като Дякон Игнатий“. Това е единственото, което поп Тодор разкрива от изповедта на Левски”, разказва Васил Василев, председател на комитета „Васил Левски“.

Одеждите на Левски оцеляват дори при големия пожар в манастира „Св. Спас“, запален от турците по време на Освобождението.

„Но тази дреха е била свита в олтара на църквата, който единствено остава непокътнат от огъня. По този начин се запазва”, добавя Васил Василев, председател на комитета „Васил Левски“.

След възстановяването на манастира като девически монахините съхраняват одеждите на Васил Левски като една от реликвите му.

„Един образ, комуто всеки българин дължи преклонение и почит”, на мнение е отец Веселин.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.