Лиляна Павлова: Maнолова не е разбрала за винетките, въвежда хората в заблуда

Омбудманът не трябва да въвежда в заблуда хората, коментира регионалният министър Лиляна Павлова по повод идеята на обществения защитник Мая Манолова за въвеждането на евтина еднодневна винетка.

Понастоящем винетката е ценна книга, която трябва да бъде залепена на колата, за да могат органите на реда да упражняват контрол, напомни регионалният министър пред Дарик. Павлова обясни, че в страните, където е въведена винетна система за ползване на пътищата, еднодневен стикер няма. Причините за това са редица, включително икономически, сред които е ефективността на база разхода за отпечатване.

Критики

"Това, което тя каза може би недоразбрала от системата, но ние ще й го разясним и заедно ще намерим най-доброто решение, е, че ние вече сме взели решение, променихме закона за въвеждането на електронни винетки и тол система", каза Павлова. Тя допълни, че това ще се случи най-късно до две години, като амбицията е да се осъществи и по-рано.

Ще се въведе електронна винетка за автомобилите, а големите камиони ще плащат за изминат път с тол такса, като това ще може да става с SMS, онлайн и така нататък.

С този ход ще се решат два много важни проблема, отчете Павлова. Когато се въведе електронна винетка, всеки ще може онлайн да си купува стикер и ще се отчита в система. С въвеждането на електронната винетка годишният стикер вече няма да важи за период от една календарна година, а за период от 12 месеца, стана ясно от думите на регионалния министър.

Вижте какво каза Павлова за очакваната усложнена пътна обстановка заради времето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес