Глобиха жених за съжителство с малка булка в Русенско

Жених беше глобен 1000 лв. от Районния съд в град Бяла за незаконно съжителство с непълнолетна булка. Б.И.А. не сключил брак с 15-годишната И.Б. и двамата прекарали заедно цяла година в село Долна Студена, преди социални инспектори да ги засекат.

Това не е единственият случай на малолетни или непълнолетни бременни и майки в региона, сочи практиката на РД "Социално подпомагане" в Русе. Някои малки булки вече са минали под венчило или им предстои да станат пълнолетни, а други се разследват от прокуратурата.

Т.нар. ранни бракове носят условни присъди или глоби до 1000 лв. на младоженците. Те се разминават със затвора, освен ако не са отвлекли насила невръстните момичета и не могат да се разберат с родителите им. Преди 3 г. районният съд в крайдунавския град пък реши, че годеник може да живее с 12-годишно дете от град Ветово. Тогава магистратите го приемат като "малозначителен случай", който не представлява обществена опасност. Мотивите са, че съжителството и сексът с малолетно момиче отговарят на "ромските семейни традиции".

По Закона за детето склоняването към съжителство на дете под 16 г. и на съпружески начала се приема за психическо и сексуално насилие. Тогава се задейства коодинационният механизъм за жертви на домашно насилие. Случаите излизат наяве, когато младите майки потърсят помощи за раждане и отглеждане на деца или са социално неосигурени. При проверки инспекторите не откриват риск за живота им.

Проучване на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" сочи, че 46% от анкетираните ромки приемат 18 г. като нормална възраст за брак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини