Веселина Кацарова пя на съботно кафе в Старозагорската опера

Световната оперна прима Веселина Кацарова зарадва своите съграждани с неочакван подарък - като ги покани на съботно кафе във фоайето на Старозагорската опера.

Известното мецосопрано посети за кратко родния си град Стара Загора след своя солов рецитал на сцената на зала "България" в София и след като се видя с роднини, събра и своите почитатели на откровена разговор, прекъсван с прекрасни изпълнения на млади таланти. За финал самата оперна прима зарадва присъстващите с барокова ария на Хендел. Тя дотолкова хареса младите изпълнители, че съвсем спонтанно пред изпълненото фоайе започна да им дава майсторски съвети как да овладеят майсторството на дишането и пеенето в цветове и емоции.

"Няма такива гласове като тези на българските деца, имат такава чистота", призна Кацарова, която е камерзенгерин на Виенската Щатсопера и на Баварската държавна опера. Тя дори се просълзи от срещата с талантливите младежи и обеща да направи всичко възможно да направи майсторски клас вбъдеще, при това безплатен за български таланти.

"Няма да пея повече ако не мога да изкарам и 80% от техниката си, но аз все още имам дихателна техника", коментира опитната певица, която сама нарече себе си 50-годишно дете, което обича да пее в цветове и емоции.

В България се вълнувам най-много, защото се притеснявам да не разочаровам публиката, а присъствали на репетициите й в София нейни близки разказаха на сбирката, как оркестър и хор при всяко изпълнение я аплодирали на крака. На младите певци поръча да не се отказват от музиката въпреки трудностите и проблемите в България. "На много лесно се свиква, но с малко е трудно да живееш. Това те прави силен, използвайте го", препоръча Кацарова на своите наследници на сцената. Припомни си също, как прочутият диригент Херберт фон Караян я харесал, като я чул на касетка на магнетофон. Това било през далечната 1988 г. и оттогава тя е покорила всички известни сцени в Европа и света. Световната си кариера тя дължи не само на феноменалния си глас, но и на харизматичното си излъчване. Репертоарът й е удивително разностранен - от Монтеверди до Вагнер. Критиците се дивят на таланта й, а превъплъщенията й са златен стандарт за всяка млада певица, която се опитва да пробие на голямата оперна сцена.

Певицата е изпълнявала над 50 главни роли извън България и ласкаво е определяна от познавачите за "мецосопран №1" в света.

Кацарова отдели от своето време за среща-разговор на сутрешно съботно кафе по покана на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура