Касираха изборите за кмет на разградско село

Административният съд в Разград касира изборите за кмет на село Мъдрево и сезира прокуратурата за неистинските документи по вота. Общинската избирателна комисия в Кубрат е осъдена да плати 500 лв. разноски по делото, заведено от загубилия вота Ибрям Ялама (ДПС).

Той сезира съда, че изборите в село Мъдрево са опорочени с редица нарушения и резултатите са недействителни.

Според тях опонентът му Салим Мустафа от коалиция "Време за промяна" печели с 3 гласа при резултат 316 на 319.

По време на процеса беше назначена графологична експертиза на положените подписи и направено повторно преброяване на бюлетините. Съдът установи, че недействителни са зачетени като действителни. Реалният резултат, според контролното броене, бил 336 на 319 в полза на загубилия кандидат.

Установено е, че членове на Секционната комисия са гласували без да имат това право за селски кмет. Подписите на 4 избиратели, подали заявления за гласуване в Мъдрево, не били техни. Друго нарушение било, че придружители са гласували вместо самите избиратели.

Всичко това даде на съда основание да излезе със становище, че изборите са недействителни, като отмени решението на Общинската комисия за обявяване на победителя на вота за незаконносъобразно.

Съдът обяви за неистински протоколите на Секционните и Общинската избирателна комисия. Същото се отнася за 4 заявления за вписване в избирателния списък по настоящ адрес.

След влизане в сила на решението, препис от него, ведно с признатите за неистински документи, да се изпратят на Районна прокуратура - град Кубрат, гласи решението на Административния съд в Разград. То може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Ако то бъде потвърдено, ще се провеждат нови избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони