Калфин се хвали: Първи сме в ЕС по повишаване на заплатите през 2015 г.

„За миналата година страната ни е на първо място в Европейския съюз по растеж на работните заплати и второ място по спад на безработицата”, съобщи вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин. Той говори на пресконференцията за „Оценка на участието на АБВ в управлението на страната”, предава агенция „Фокус”.

Калфин обясни, че в АБВ не са доволни от факта, че правителството не е започнало работа по всички приоритети, които си е поставило при своето формиране. В някои сфери решаването на проблемите било започнало, но още не е „доведено до никъде”.

Другата тема, която вицепремиерът коментира бе казусът около есемес скандала, разиграл се на заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък.

„Няма да се допуска политическо и лобистко влияние върху членовете на ВСС”, каза още Калфин. Той припомни, че точно това е записано в политическата декларация, на базата на която АБВ участва в кабинета.

„Това обяснява поведението на АБВ по отношение на промените в конституцията, когато не се съгласихме политическата квота да бъде над професионалната прокурорска част. Както и не обяснява решенията на Радан Кънев и Христо Иванов да напуснат правителството, след като те са се подписали в тази политическа декларация преди това, в която пише, че няма да се позволява политическо влияние върху тази институция (ВСС – б.а.)”, обясни Ивайло Калфин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика