Михаил Касабов – президент до конгрес

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Веселин Марешки оправдан на първа инстанция за изнудване и заплахи Приятели на ищеца окупираха съда с плакати и викове "Мафия" и "Продажници"

Скандален италианец: Със сър Алекс уговорихме мач, дадох му „Ролекс“

Изоставиха бебе в поликлиниката в Петрич

Енергийният министър инспектира нова инфраструктура за стъкларските заводи в Търговище

Експлозия в джамия в Афганистан уби най-малко 28 души и рани десетки

Димитър Радев: Решението за еврото е стратегическо, а не конюнктурно

Камери спряха грабежите в Слънчев бряг Над 300 покриват 80% от територията на най-големия курорт у нас

Япония премахна забраната за внос на българско пилешко

БНБ пуска нова банкнота от 50 лева с нови защитни елементи Влиза в обращение от 1 ноември тази година

Вицепрезидентът Йотова: Ролята на Съда в Страсбург е динамична и продължава да нараства

Две вокални кралици на сцената на зала България

Кукери с биберони гониха злите сили под дъжда в Симитли

Над 2500 кукери от цялата страна дефилираха и гониха злите сили на площада в град Симитли. Поройният дъжд не уплаши групите и никой не оттегли участието си. Напротив цели фамилии танцуваха заедно с децата си, мъничета на годинка-две и през усмивка казваха, че така се създава потомство с традиции.

Жури оценяваше изявите на всяка една група представила се на 13-ия традиционен фестивал „Симитлия-древната земя на кукерите”.

Лично кметът на общината Апостол Апостолов привества гостуващите групи дошли въпреки лошото време чак от Пернишко, Кюстендилско, Шумен, Ямболско, Казанлъшко, Карловско ,Софийско, и дори от съседна Македония в лицето на кукерите от село Звегор, община Делчево. Те представиха обичаят „Звегорска сватба”.

Площадът в Симитли бе изпъстрен от уникалните костюми на кукерите от различните краища на страната представящи своите обреди и танци. В групата на село Мосомище имаше живи прасета, кози, а двама младежи преобразени като Гришо и Федерер си направиха тенис корт на площада. Дяволите от Петрич и русалийските им танци вдигнаха адреналина на зрителите, а карловските и пернишки кукери предизвикаха вълна от възторг. „За нас кукерството е мерак, мисия, повече от народен обичай, това е начин на живот, коментираха представителите на кукерските групи от Симитли, които са известни като най-запалените ,а между тях от години кипи конкуренция и надпревара за най-атрактивен костюм и танц. Мъжете признаха,че между 5 и 10 хиляди лева им струват костюмите ,но никой във фамилията не се сърди за вложените пари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.