Синоптиците: Времето ще се влошава. От ПСС предупреждават: Опасност от лавини в планините

Заради продължаващия обилен снеговалеж вече има сериозна опасност от лавини в планините. В момент тя е от трета степен, която е значителна. Рискови са север-североизточните и източните склонове, тъй като там има големи снегонавявания, съобщават пред БГНЕС от Планинската спасителна служба.

От там допълват, че обстановката в планините е по-скоро лоша. Сняг валяло навсякъде, но температурите били високи, което също е предпоставка за лавини.

„По високите части усещането е по-скоро за мъгливо време, защото има облачност. Очакванията са температурите да паднат значително и да стане много студено. Определено времето не е подходящо за разходка в планините. Условията под 1000 м са далеч по-добри. Много е относително да се каже каква е снежната настилка по склоновете и върховете, защото снеговалежът не спира", обясняват още от ПСС.

Те отправят съвет към тези, които все пак са решили да излязат на разходка:

„Туристите трябва да се движат само по зимните маркировки и то избягвайки участъците, където има повишена опасност от лавини. Освен това трябва да знаят, че маршрут, който обикновено изминават за определено време, сега ще го минат много по-бавно, защото ще проправят пъртина. Необходимо е да бъдат със ски или снегоходки, а ако не са - да имат поне гети върху обувките си, за да си запазят краката сухи”.

Прогнозата на НИМХ

От Националния институт по метеорология и хидрология към БАН съобщават пред агенция „Фокус”, че времето ще продължава да се влошава.

„Метеорологичната обстановката ще се усложни още. Валежите ще се усилят, ще бъдат предимно от сняг, в югоизточните райони и по Черноморието – от дъжд. Снежната покривка ще се увеличава”, заявява Борис Димитров, дежурен синоптик в НИМХ.

Той допълва, че значителни ще бъдат валежите главно в Южна България. Още през нощта вятърът ще се ориентира от североизток, ще се усили, особено в Източна България, където ще е силен, а по морския бряг и временно бурен. В Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има виелици и ще се образуват преспи.

„Ще продължи да застудява и в по-голямата част от страната температурите ще бъдат с обратен денонощен ход, тоест сутрешните ще са максималните. Към 14.00 часа в повечето райони ще бъдат между минус 5° и 0°, в югоизточните райони до 3°. В София – около минус 5°. Вечерта в югозападните райони валежите ще спрат. По Черноморието ще бъде облачно. Ще има валежи дъжд, които по Южното Черноморие ще са значителни по количество. Ще духа силен, по северното крайбрежие на моменти и до бурен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 6° и 12°. Вълнението на морето ще е 4, 5 бала. Температурата на морската вода е 8°-9°. Над планините ще е облачно. Ще има валежи от сняг, в Рило-Родопската област – значителни по количество. Ще духа умерен североизточен, по високите части – силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 4°, на 2000 метра - около минус 8°”, прогнозира синоптикът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини