Най-много сняг е паднал в София и Благоевград, въведоха ограничения за ТИР-овете

Силен сняг вали в Западна България и в части от източната част на страната. Най-интензивен е бил снеговалежът през деня в столицата и в област Благоевград. Очаква се в следващите часове на денонощието метеорологичната обстановка в страната да продължи да се усложнява, предава Фокус.

Обстановката

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Заради обилния снеговалеж на територията на Столична община 120 снегорина разчистваха през деня и осигуряваха безпроблемното преминаване на колите по основните пътни артерии.

В София обработката на пътищата започна още в 4 часа през нощта в планинските райони като Витоша и Панчарево.

По информация на Агенция „Пътна инфраструктура” пътните настилки на автомагистралите „Хемус” и „Тракия” са обработени. Сняг вали по целия участък от АМ „Хемус“ в област София. На „Хемус” се наложи временно ограничение в движението на товарни МПС над 10 т на АM „Хемус” между София и Ботевград и на път I-4 Плевен-София и път I-3 Велико Търново-София, област Ловеч.

Ограничения

Заради обилния снеговалеж бяха въведени временни ограничения в движението на МПС с тегло над 10 т и през Котленски проход, както и на път I-6 от град Перник до границата с Република Сърбия.

В областите Пазарджик, Пловдив и Стара Загора валежите са от дъжд. Поради снегопочистване се въвежда ограничение за движението на тежкотоварни автомобили над 10 т по АМ „Хемус” между София и Ботевград. Ограничава се движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по път 1-4 на територията на областите Габрово и Велико Търново, както и по път I-3 в областите Велико Търново и Плевен.

В областите Пазарджик и Благоевград се ограничава движението по път II-84 Якоруда - Велинград, товарните МПС да са без ремаркета и полуремаркета.

Остава въведеното ограничение заради зимната обстановка по път І – 6 в участъка от Радомир до ГКПП Гюешево. Затруднения в движението имаше по пътя към пистите в Банско. Причината за образувалите се задръствания в района на курортния град е възможността за туризъм и отдих в почивните дни.

Къде бяха отчетени най-много валежи

В област Благоевград бе отчетено най-голямо количество сняг от 9 л/ кв. Това наложи затварянето на автомобили е пътят през местността Предел. В Кюстендил снежната покривка бе между 2-10 см. В целия регион продължава да вали сняг. Смолян също валежите са от дъжд.

Областният управител на Кърджали заяви, че от областта имат готовност да реагират при усложняване на обстановката и по-силни снеговалежи. В Кърджали валя дъжд.

В Бургас и по Черноморието, където днес беше в сила жълт код за обилен дъжд фирмите, отговорни за зимното поддържане, са в готовност за евентуален снеговалеж. Сняг валя и в областите Шумен, Разград, Търговище, Силистра и Дулово все още няма образувала се снежна покривка. Машините за обработка на настилките са в готовност, но няма въведени ограничения.

Влошаването на времето

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова предупреди, че по-тежката обстановка предстои.

От АПИ предупреждават шофьорите, на които им предстои пътуване в неделния ден да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия.

Каква ще е прогнозата

„Метеорологичната обстановката ще се усложни още. Валежите ще се усилят, ще бъдат предимно от сняг, в югоизточните райони и по Черноморието – от дъжд. Снежната покривка ще се увеличава”, заявява Борис Димитров, дежурен синоптик в НИМХ, пред Фокус.

Той допълва, че значителни ще бъдат валежите главно в Южна България. Още през нощта вятърът ще се ориентира от североизток, ще се усили, особено в Източна България, където ще е силен, а по морския бряг и временно бурен. В Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има виелици и ще се образуват преспи.

За утре са в сила 12 жълти и 16 оранжеви кода за значителни количества сняг, на места придружени с вятър, а само в Ямбол, Бургас и Варна ще паднат и значителни количества дъжд. В Ямбол дъждът ще се обърне на сняг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини