Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Изтеглят от австралийския пазар автомобили на „Фолксваген“ заради опасен дефект

Кристина Шишкова кани на „Среща с пейзаж”

Осъдиха шеф на фирма за трафик на хора и дългове към НАП

Четирима арестувани за разпространение на наркотици в Хасково

Възрастно семейство пострада при катастрофа

Кейт облече пакистанска курта, напомняща тази на принцеса Даяна

Д-р Борислав Цеков: Лозан Панов се превръща в заплаха за правовата държава

37 млади учители назначени тази година в общинските образователни институции в Търново

Петър Волгин: Словото на Лозан Панов за Полфрийман е като писано от представител на БХК

Президентът призова правителството да постави в Съвета на ЕС въпроса за приемане на план за действие при миграционен натиск

Над 400 000 лева спечелиха участниците в игрите на СПОРТ ТОТО в неделя

Генералски пуч изхвърли шефа на армията

Прекратяването на мандата – без гласуване на Съвета по отбрана

Сбъдна се мечтата на министър Николай Ненчев да отстрани вицеадмирал Румен Николов

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов беше изхвърлен от армията по безпрецедентен начин.

В 17 ч в петък му е връчен протокол, подписан от членовете на Съвета по отбрана, че му прекратяват мандата заради пределна възраст, научи „Труд“ от свои източници. Малко преди това Валерия Кардашевска, началник на кабинета на военния министър, е привиквала в канцеларията си един по един всички генерали, които участват в Съвета по отбрана, за да разпишат протокола за махането на вицеадмирала три седмици преди той да навърши 59 г. За първи път такова важно решение се взема не на Съвет по отбрана, на който всички гласуват открито.

В четвъртък военният министър Николай Ненчев беше извикан в комисията по отбрана в Народното събрание, за да даде отчет какво смята да прави с бъдещето на шефа на армията. Ненчев обеща, че до идния вторник ще извърши всички съгласувателни процедури и ще обяви решението си.

Още през 2014 г. с идването си в Министерството на отбраната Ненчев реши да прекрати предсрочно мандата на вицеадмирала. Мотивите му са, че той е предложен от бившия военен министър Ангел Найденов (БСП), както и че Ненчев не можел да контактува „нормално“ с Николов. Двамата не се засичали и не обменяли информация дълги периоди от време, твърдят хора от ведомството. Ненчев не разбирал и защо не получава пълно подчинение от вицеадмирала, тъй като му бил шеф.

Казусът с началника на отбраната се очерта, след като министърът не предложи Николов да получи званието адмирал, което отговаря на неговата длъжност. По закон шефът на Българската армия е четиризвезден генерал, което означава, че може да служи на тази длъжност, докато навърши 62 години.

Новият шеф – ген.-лейт. Попов

Мандатът на началника на отбраната по закон е 4 години. На 9 февруари вицеадмирал Румен Николов навършва 59 години. Това е пределната възраст, която позволява на вицеадмиралите да останат на служба. Новият началник на отбраната ще бъде сегашният зам.-началник ген.-лейтенант Константин Попов. В началото на миналата седмица премиерът Бойко Борисов вози с джипа си генерала от авиобаза „Граф Игнатиево“ до София. Сега се очаква Министерският съвет да вземе решение да възложи на президента да издаде указ за освобождаването на вицеадмирал Николов и да назначи нов началник.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.