Най-висока степен на опасност: Червен код за сняг в Южна България

Червен код за опасно време е обявен за Хасково, Смолян и Кърджали, където се очаква валежите да продължат и да надхвърлят първоначално прогнозираните до 60 литра на кв.м.

Това сочи справка на сайта на НИМХ към БАН, като до вчера синоптиците предупреждаваха за оранжев код там. Сега се очаква падналият сняг да е над 65 литра на квадрат.

Оранжев код за сняг и вятър е обявен в други 13 области на страната. Това са Плевен, Пловдив, Ловеч, Пазарджик, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Сливен, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Ямбол. Там се очакват продължителни валежи от сняг, които да натрупат до 15-20 см и силен вятър.

В останалите 12 области в страната е обявен жълт код за предупреждение. В Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Видин, Монтана, Враца, София, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград се очаква валежите да продължат . По Черноморието е възможно количествата да са между 20-30 л/кв.м.

В областите Бургас и Варна дъждът ще премине в сняг, ще духа силен, по крайбрежието на морето временно и бурен североизточен вятър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини