Отмениха санкциите срещу Иран

Международните санкции срещу Иран бяха отменени, обявиха във Виена външните министри на Европейския съюз и Техеран Федерика Могерини и Мохамад Джавад Зариф, предаде Франс прес.

Могерини заяви, че споразумението ще допринесе за подобряването на регионалния и международен мир и сигурността. Споразумението между Иран и останалата част от света беше постигнато през юли миналата година.

Вдигането на санкциите ще размрази милиарди долари активи и да позволи на Иран да продава петрола си в чужбина.

Международните наблюдатели потвърдиха, че Техеран е предприел нужните действия, за да бъдат отменени санкциите. Като част от сделката Иран трябваше да намали драстично броя на центрофугите си и да демонтира реактор близо до град Арак - и двете неща биха могли да се използват за създаване на ядрено оръжие.

Иран винаги е твърдял, че ядрената му програма е предназначена само за добив на енергия и изотопи за медицината, даде уверения на западните сили, Китай и Русия, че няма намерения да създава атомна бомба.

Отговорът на Америка

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама подписа изпълнителна заповед, която вдига американските санкции срещу Иран, свързани с ядрената му програма. В заповедта, публикувана от Белия дом, Обама заяви, че изпълнението на споразумението от страна на Иран бележи фундаментална промяна. Американският президент е информирал за мярката лидерите на Конгреса.

Президентът на Иран Хасан Рохани приветства прилагането на ядреното споразумение, като поздрави иранската нация. „Благодаря на Бог за тази благословия и прекланям глава пред величието на търпеливия народ на Иран. Поздравления за тази славна победа”, написа Рохани в Туитър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят