Екимджиев: Експертизата трябва да реши процеса за смъртта на Тодор, а не общественият натиск

Прокуратурата угоди на общественото настроение за момента и така сгреши по случая с убийството на 18-годишния Тодор във Враца. Това мнение по случая изрази адвокат Михаил Екимджиев в ефира на БНТ.

На 12-ти януари дванадесетокласникът Тодор Йорданов загуби живота си в центъра на Враца пред погледа на приятелката си и минувачи, след като бе пребит след спор от двама братя.

Първоначално прокуратурата повдигна обвинение на двамата братя за причиняване на смърт по непредпазливост в резултат на нанесена лека телесна повреда. Това действие на държавното обвинение предизвика острата реакция на обществото и след протести и по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров обвинението бе променено за съизвършителство на умишлено убийство по хулигански подбуди по чл. 116, точка 11. По този текст законът предвижда между 15 и 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен без право на замяна.

„Съмнително и притеснително е, че прокуратурата променя през ден обвиненията без да има категорични факти”, коментира адвокат Екимджиев. Според него държавното обвинение е сгрешило или при първоначалното даване на квалификацията на обвинението, или при последващата й промяна.

„Прокуратурата промени квалификацията си на 180 градуса от възможно най-леката до възможно най-тежката присъда преди да е готова съдебномедицинската експертиза”, обясни още адвокатът и добави – „прокуратурата твърде бързо смени обвинението. В случая не излезе никаква информация да са разкрити нови факти около случая, освен това, че се събраха недоволни хора във Враца”.

„Прокуратурата угоди на общественото настроение за момента. Но тя може и да се поправи, когато общественото настроение заглъхне”, изтъкна адвокат Екимджиев.

Той е убеден, че подобни заплетени казуси като убийството на Тодор трябва да се решават задължително от съдебномедицинските експертизи, което не е било изчакано в случая от прокуратурата. „Това не е професионално”, критикува действията на обвинението адвокат Екимджиев.

„Прокуратурата е там, където няма нужда. Там, където извършителите са ясни и са битови престъпления. А за поръчковите убийства, където може би има и политически привкус, прокуратурата я няма”, коментира още той.

С тезата, че именно съдебномедицинската експертиза е трябвало да покаже какво да бъде обвинението на убийците на Тодор се съгласи и адвокат Марин Марковски. „Делото се решава от съдебномедицинската експертиза”, заяви адвокат Марковски и подчерта , че съдебномедицинските експерти у нас са великолепни специалисти, които правят много въпреки липсата на техника.

„В правосъдието всичко трябва да е както трябва. Съдебномедицинската експертиза винаги установява причините за смъртта”, убеден е адвокат Марковски. Според него по случая задължително трябва да се установи и поредността на фактите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини