Депутати на Местан на купон на изселническа организация в Турция, отцепниците обявяват нова партия до дни

Двама депутати от кръга на Лютви Местан са присъствали на мащабен купон на Федерацията на балканските изселници и емигранти „Балгьоч" в Бурса, показват снимки от тържеството, публикувани на официална фейсбук страница на организацията.

Шуменският народен избраник Айдоан Али, който напусна ДПС в знак на несъгласие с отстраняването на Местан от председателския пост на партията, е бил сред гостите в луксозния комплекс „Бурса палас". Там на 17 януари са отбелязани 31 години от създаването на най-голямата изселническа организация. На честването е бил и депутатът Шабани Ахмед, също от последователите на Местан.

Според активисти на „Балгьоч", цитирани от rodopi24, Лютви Местан ще обяви създаването на нова партия до броени дни.

На знаковото събитие са присъствали министърът на здравеопазването на Турция Мехмед Мюезинноглу, кметът на Голяма бурсенска община Реджеп Алтепе, депутати от Меджлиса, Юксел Юзкан, лидер на „Балгьоч“, Емин Балкан – зам.-председател на федерацията, д-р Кадер Йозлем от Тракийски Университет, Институт за балкански изследвания, Одрин и други високопоставени гости.

Лютви Местан беше свален от всички постовев ДПС и изключен от партията на 24 декември. Той беше обвинен от почетния председател на движението Ахмед Доган, че е направил гаф с декларацията от парламентарната трибуна за сваления руски самолет, в която подкрепя Турция. Съпартийците му сметнаха, че той работи срещу националните ни интереси.

Местан беше последван от петима депутати на движението. Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш обявиха, че остават лоялни към експредседателя. Те напуснаха групата на партията в НС на 11 януари, въпреки че от ДПС ги призоваха да напуснат парламента.

Четири дни по-рано, на 7 януари, Местан даде първа пресконференция след изгонването си от движението. Тогава той обяви, че нов политически проект е възможен, но това ще решат хората по места. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика