Готвят нов протест тази вечер в Барселона, МВнР съветва българите да избягват района

Страните от ЕС откриха пътя за ратификация на сделката за Брекзит въпреки поисканото отлагане

Дипломира се първият випуск сестри и акушерки от шуменския филиал на МУ– Варна

Теменужка Петкова: Енергийната система на страната е стабилна и подготвена за зимата

Тиквен фестивал излъчи рекордьорки Кмет отгледа тиква 1,68 м

Вицепрезидентът Йотова в Страсбург: Неделните училища са най-успешната политика зад граница

Мъж вряза колата си в група хора в Холандия, петима са ранени

Арест за двама мъже след бягство от проверка и повреда на патрулка в Пловдив

Пръскат в Разград срещу мушиците

Пиян без книжка блъснал кола и избягал

Американските сили са се изтеглили днес от най-голямата си база в Северна Сирия

Красен Кралев: Нямам намерение да ставам президент на БФС

„Изумруденият скрижал” на Хермес

Ето я деветокласничката Мария, която спаси шофьор на тролейбус и предотврати катастрофа

Ученичка от Спортното училище „Тодор Каблешков” в Стара Загора спаси живота на шофьор на тролейбус и получи заслужена грамота от ръководството на школото.

На 15 януари около 10 часа, деветокласничката Мария Стоилова, заедно със съучениците си, се качила на тролейбус №2, за да отиде на тренировка. По време на движение между Професионална гимназия по ветеринарна медицина и АПК на шофьора му прилошало и припаднал върху волана. В последния момент преди да загуби съзнание обаче завил рязко и тролеят застанал перпендикулярно на пътя.

Кондукторката започнала да вика за помощ, пътниците изпаднали в паника от внезапната маневра, единствено 15-годишната Мария Стоилова реагирала на момента, разбутала останалите хора и по най-бързия начин отишла до кабината на шофьора.

Видяла, че мъжът е в безсъзнание. Без да губи самообладание, ударила два шамара с надежда да свести 43-годишния Филип Тодоров, но интервенцията не дала резултат. Тогава момичето забелязало, че си е глътнал езика, веднага отворила устата му и извадила езика му, спасявайки го от задушаване.

През това време пътниците извикали и линейка, но храбрата Мария вече успяла да свести шофьора, след което продължила по пътя си за тренировка.

Филип също бързо се възстановил и дори по-късно следобед продължил с курсовете си по маршрута. Мария не искала да се шуми за постъпката, но нейни съученици, станали свидетели на инцидента, бързо разгласили делото й, а в понеделник получи и почетна грамота от ръководството на училището.

Получи прегръдка и специални благодарности и от шофьора Филип, който бе много развълнуван от срещата.

„Казаха ми, че съм събрал границите на кръвното налягане и затова съм загубил съзнание, благодарение на това смело момиче съм добре“, разказа Филип. Мария от девет години живее в дома за дица лишени от родителски грижи „Мария Терезия“, учи в спортното училище и тренира плуване. 15-годишната ученичка пък сподели скромно, че е виждала как приятели на майка й, която е асматичка проверяват дали не си е глътнала езика при пристъпите й, и от там знае какво да прави.

“ Така направих и аз, мъжът бе паднал по очи върху волана и наистина си беше глътнал езика. Беше прибледнял. Не ме беше страх“, спомни си момичето. Заради храбрата си и самоотвержена постъпка, спесила живота на шофьора от ръководството на „Автобусни и Тролейбусни превози“ ще възнаградят Мария с безплатна карта за пътуване по всички линии на обществения транспорт.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.