И шампиони уреждали мачове в тениса

Поне един шампион в “Големия шлем“ от 2003-а насам е участвал в уредени мачове. Общо 16 асове на тениса са в играта според разкритие на Би Би Си, позоваващо се на разследване на Комисията по почтеността в спорта.

Докладът разкрива, че синдикати за манипулиране на залози от Русия и Италия са се свързвали с играчи и са предлагали пари за нагласяване на резултати.
Шампионите в Големия шлем за периода са Рафаел Надал, Роджър Федерер, Новак Джокович, Анди Мъри, Хуан Мартин дел Потро, Станислас Вавринка, Марин Чилич, Гастон Гаудио, Анди Родик и Хуан Карлос Фереро.

Би Би Си разполага и с имена, но няма да ги разкрие, преди да има извлечения от банкови сметки или разпечатки от телефонни разговори, които да доказват обвиненията. Такива е изискала Комисията по почтеността.
Осем от посочените в доклада са и в момента топ играчи и са в схемата на Откритото първенство на Австралия.

„Преди години и на мен ми предлагаха 200 000 долара да загубя мач в Санкт Петербург - разкри световният номер едно Новак Джокович. - Не се съгласих.“

Бившият тенисист от Австрия Даниел Кьолерер, изхвърлен доживот през 2011-а за уреждане на мачове, коментира: „Няма нищо по-лесно за един добър играч от това да прати топката на сантиметър в аут. Никой от публиката няма да разбере, че е нарочно.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт