Машинното броене влиза в новото споразумение на властта

Машинното броене и още промените в Избирателния кодекс са част от предложенията на Реформаторския блок, които трябва да залегнат в новото коалиционно споразумение, научи „Труд“.

РБ вече са готови с групата, която ще води преговорите с ГЕРБ - Даниел Вълчев (ДБГ), Корман Исмаилов (НП „Свобода и достойнство“), Костадин Марков (СДС) и Борислав Великов (ДБГ).

Днес се очаква ГЕРБ да излъчат своята група и да започнат преговорите по новото споразумение.

Изчистването на изборните списъци е другото предложение за промените в ИК.

Още през есента на 2015 г. реформаторите лансираха идеята за машинно гласуване и обработване на гласовете. Те сметнаха, че ще са необходими 12 млн. лв. за първоначалното закупуване на техниката, която да осигури преброяване в около 12 000 избирателни секции.

За да се въведе машинно преброяване, ще е нужно при отпечатването на бюлетините да се сложат т.нар. бар-кодове. Но за да се избегнат манипулации, машинното преброяване остава под човешки контрол. Депутатите предлагат още броят на членовете на Общинската избирателна комисия в София да бъде увеличен на 61, колкото са и общинските съветници.

Предлага се да бъде изготвен и внесен за гласуване нов закон за публично-частното партньорство. Страната ни имаше такъв нормативен документ, но той беше заличен по предложение на кабинета „Орешарски“. Ще се прави и закон за индустриалните зони и технологичните паркове. Предлага се и нов закон за професионалното образование и обучение, както и промени в Закона за съдебната власт.

За сектора „отбрана“ единствените изисквания към правителството ще бъдат да достигне разходи от 2% от БВП. Сега се дават около 1,3% от БВП. Има условие да се приеме охраната на небето ни да бъде осъществявана съвместно с други армии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика