Привлякоха като обвиняема жената, задържана за убийството в Костенец

Каракачанов: Във ВВС тече активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника

Жертвите на „Хагибис“ са вече 56

Пътешествие до три дестилерии в Шотландия ще спечели посетител на Уиски Фест София 2019

Комисар Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Книга за Живков изчезна за ден от щандовете

Андре Токев стана дядо

Удължиха с два месеца разследването на катастрофата с Местан

Вицепремиерът Николова инициира работна среща за увеличаване на наказанията за компютърни престъпления

Моника Валериева проговори за козметичния си бранд Моделът разкри как се финансира и върху какво работи

Песков: Поддържаме връзка с турските власти за операцията в Северна Сирия

Google вади нов лаптоп Новата машина се очаква на 15 октомври

Бутат още опасни съборетини в Максуда

Засилени мерки за сигурност в София, фенове на Англия пият от сутринта (СНИМКИ)

Гладни апаши разграбват къщи до основи във Видинско (обзор)

Разграбването на обезлюдени къщи не е новост във видинското село Медовница. Това коментира пред „Труд“ кметицата Павлина Ковачева, след като наскоро пореден имот бе разкостен почти до основи.

В Медовница 95 % от жителите са роми, а безработицата и гладът са отчайващи. „Запустее ли имот – веднага се краде“, обясни Ковачева и разказа как преди месец 74-годишен жител на селото починал. Близките тъкмо го погребали, а на другата нощ апаши се вмъкнали в къщата и задигнали килими, черги, одеяла и други по-ценни вещи. В крайна сметка, повсеместното разграбване било избегнато, след като роднините продали къщата на роми.

„Повечето от местните нищо не работят, а трябва по 5-6 деца да хранят. Разбирам ги, че е трудно, но това не означава, че трябва да се краде“, допълни Ковачева.

Кражбите са и основния бич за Видинско, където тежките престъпления са рядкост. През миналата година в областта са регистрирани 662 кражби при 784 през 2014 г., сочат данните на полицията. Около 41 % са домовите кражби, от които са разкрити 199. В помощ на местните полицаи периодично продължават и съвместните патрули с жандармеристи от Монтана. При масовата акция в цялата страна за борба с престъпността по селата през 2014 г. именно от Медовница жандармеристи тръгваха в акция из региона. Тогава местните се оправдаха пред журналистите, че посягат на чуждото, защото няма с какво да си хранят децата: „Дайте ни работа и няма да крадем“, заявиха по онова време ромите.

Още през 2010 г. „Труд“ разказа за неволите в друго обезлюдяващо село от Северозапада – Динково, където останалите предимно възрастни хора изплакаха как спят с брадви до леглата си. Почти няма къща, която да не е претършувана, изтърбушена и обрана. Необитаемите пък постоянно имоти са разграбени поголовно и всичко, което става за продан, е отмъкнато. „Тук цар и господар е крадецът. Нас ни пиши отписани“, гневно описаха тогава живота си местните жители.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.