Не излизайте от вкъщи, ако не се налага. Вижте още как да се предпазим от измръзване

Не излизайте от вкъщи, ако не се налага. Ако трябва да излезете, обувайте топли и високи обувки, за да предпазите краката си от измръзване. Това са част от съветите как да се предпазим от измръзване при минусови температури, които сподели пред Нова телевизия травматологът Владимир Русимов.

По време на студовете, които са обичайни през зимата, човек е възможно да получи два вида измръзване – общо и локално.

Общото измръзване е свързано с намаляване на телесната температура при условията на околната среда, т.нар. общо охлаждане на тялото. То преминава през няколко степени, свързано е с няколко стресови реакции в тялото, коментира още травматологът.

По думите му при големи студове в тялото протичат няколко реакции, които водят най-вече до централизиране на кръвообращението. Кръвта отива повече във вътрешните органи, за да затопли мозъка, сърцето, дробовете – жизненоважните органи. Това обаче се отразява върху функцията на крайниците – те стават по-сковани, намалява се подвижността им, появяват се фактори за местни измръзвания на ръцете и краката.

За да се предпазим от измръзване при минусовите температури специалистът посъветва, ако не се налага, хората да не излизат от вкъщи. Тези, които имат работа навън, пък трябва да се подготвят физически, тъй като може да се появят рискове за сърцето.

Студът е опасен за хората с високо кръвно

Дори изчистването на снега пред блока е опасно за хората с високо кръвно налягане или болести на сърцето.

„Ако трябва да стоят на студено, трябва да се подготвят малко физически“, заяви д-р Русимов.
Той препоръчва също да се излиза със стабилни обувки и топли, качествени дрехи, така че да запазим микроклимата на тялото.

„Краката трябва да са хубаво обути – с високи обувки. Когато има поледици е хубаво да се стъпва на цяло ходило и да се ходи на малки крачки“, посъветва още лекарят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини