На 22 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 22.10.2019

Трима контузени в „Игри на волята“ Славяни отново ще спят в лукс

Фейсбук с нови правила за сигурност за предстоящите президентски избори в САЩ

Путин предлага помощ на Африка без условия

Еди Рама отхвърли искането на опозицията за оставка

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

Испанската полиция разби банда обирджии, ограбвали домове на футболисти

Руски хакери се маскирали като ирански Атакувани били поне 35 държави, като в 20 нападенията били успешни

Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ Лидерите на „Демократична България“ не искат да вземат мерки срещу кандидата им за общински съветник в София

„Пепел от рози“ получи френска награда

Протест пред френското посолство у нас в подкрепа на Северна Македония за ЕС

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Колко месеца имам право на обезщетение като безработен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 октомври 2019

Над 1,7 милиона лева стари данъци събира община Шумен

Данъчната кампания за събиране на местни налози и такси в Шумен стартира от вторник и всеки може да ги плати на три каси в общината и две изнесени гишета в кварталите „Дивядово“ и „Боян Българанов“. Новост от тази година е, че ако имаш неплатени данъци за предходни години първо трябва да погасиш тях и едва тогава можеш да внесеш текущото си задължение, съобщи Илиана Симеонова, началник на отдел „Местни данъци и такси“. Така е според промените в Данъчно-процесуалния кодекс – задълженията се погасяват по реда на възникването, започва се от най-старото.

Към 1 млн.лв. борч към общината имат данъчно задължени лица за периода 2010-2015 г. За други 774 000 лв. от още по-стар период пък, общината е започнала действия по събиране и също смята, че шуменци ще бъдат така коректни да ги внесат в хазната. Общината отдавна изпраща покани за доброволно плащане на хора с дълг на 500 лв. и повечето плащат, за да не се стига до съдия изпълнител. Въпреки това м.г. са били образувани 307 изпълнителни дела, съобщиха от общината.

Общинските данъчни подготвят 62 000 писма до гражданите, в които ще бъдат вписани текущите данъчни задължения /няма промяна в ставките б.а./, както и неплатени за минали години. Шуменци ще ги получат до 1 март, а плащане до 30 април гарантира 5% отстъпка.

Общината отчита добра дънчна събираемост през м.г. – 13,837 млн.лв. или 96% изпълнение спрямо планираните средства, съобщи зам.кметът по финанси Татяна Костова. Преизпълнение 114% има при данъка за придобиване на имущество, от който са събрани над 2,326 млн.лв. 108% е изпълнението на приходите от данък МПС, а 93% са постъпленията от данъка върху недвижимите имоти – събрани са над 2,824 млн.лв. От такса битови отпадъци приходите са 5 652 173 лв. или 87% изпълнение. От патентен данък в община Шумен са влезли 140 633 лв. От туристически данък са събрани 35 297 лв, което е 1% над очакваното.

Снимка Авторът

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.