Безработни точат бюджета с фалшиви болести

Безработни мъже и жени представят фалшиви документи, че страдат от тежки болести, за да получават социални помощи, без да полагат изисквания от закона труд. Социалните служби и местните власти разнищват измамите, за да ги прекратят, съобщи шефът на областната дирекция „Социално подпомагане” в Монтана Георги Цеков.

Най-много фалшиви документи за източване на пари от бюджета на държавата са фабрикувани в община Лом. Проверка на експерти е доказала, че само от октомври до декември миналата година безработни са представили 54 протокола от Лекарска консултативна комисия /ЛКК/, според които са сериозно болни и не могат да полагат обществено полезен труд. При проверките дори се е оказало, че част от бедните, подали документи за помощи и обявили, че са с разклатено здраве, са в чужбина.

Според изискванията на правилника на Закона за социално подпомагане безработните, които се водят на отчет, трябва да работят по 4 часа 14 дни от месеца, за да получат пари от държавата в размер на 42.90 лева. Много от бедните обаче недоволстват и смятат, че помощта от държавата е твърде малка, за да искат от тях работа почти половин месец.

„Информирали сме за измамите социалното министерство, Националната експертна лекарска комисия, Регионалната инспекция по здравеопазване /РЗИ/ в Монтана и общинската управа в Лом. Контролът е сериозно затегнат и се надяват да спрем тази порочна практика!”, заяви Георги Цеков. В област Монтана всеки месец се изплащат около 230 000 лева социални помощи на близо 3000 бедни и безработни мъже и жени.

1200 от безработните, които разчитат на пари от държавата, са в Лом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини