25 огнеборци и полицаи спасиха група туристи от бяла смърт

25 полицаи, огнеборци, кметове с техника проведоха успешна операция по спасяването на блокирани от снега туристи в района на великотърновското село Райковци. Девет човека, сред които и 7-годишно момче са спасени от бялата смърт в планската махала в Хаинбоаз.


Потърпевшите са евакуирани здрави и невредими от къща за гости в почти недостъпната заради огромните преспи местност "Пирамидите" в селото. Операцията бе под ръководството на началника на пожарната във Велико Търново комисар Красимир Кръстев и в нея се включиха десет огнеборци и спасители, полицаи от участъка в Килифарево, както и кметските наместници на Райковци, на Дебелец и Килифарево.

На 15 януари голяма компания от Казанлък и Стара Загора наела за през уикенда хижата в балканското селце. Те отседнали в една от петте къщички в махаличка над село Райковци. Местността обаче е стръмна и труднодостъпна, и падналият сняг ги отрязал напълно от света. Високопроходимите им джипове не могли да пробият през снега при опит да се завърнат по домовете си в неделя.
След сигнал, който бедстващите подали на телефон 112, във вторник сутринта екипи на пожарната се отправили към мястото. "Цял километър до къщите пътят е почти непроходим. Участъкът е тесен и с урви, и нито багери, джипове или фадроми могат да се използват, тъй като има опасност да се преобърнат от стръмнината. Използвахме само АТВ с вериги, а останалите машини бяха за транспортиране на хората", обясни комисар Кръстев.

Той уточни, че са евакуирани само туристите. Автомобилите им са още в района на Райковци. "Спасените са в добро здраве, няма премръзнали или болни. По време на снежната блокада, те се греели на дърва и са разполагали с достатъчно количество хранителни провизии и вода. Били са и с включени комуникации и телефони", поясни областният управител на Велико Търново проф.Пенчо Пенчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини