Мръсна вода в чешмите на 14 града (обзор)

Питейната вода в половината от 29 български града е замърсена с фекалии, нитрати или хлор. Такъв резултат са дали тестове, поръчани от асоциация „Активни потребители“ в края на миналата година. При проучването са анализирани 52 проби, събрани от обществени чешми в 29 града. В 14 града водата се оказала замърсена,  в 11 вредните вещества са близо до пределните стойности. Само в 4 от градовете - Етрополе, Враца, Монтана и Панагюрище, качеството на водата се оказало добро.

„При определени обстоятелства, например обилни дъждове или намаление на дебитите при засушаване, стойностите на тези замърсители могат да превишат максимално допустимите и потенциалната опасност да се превърне в реална“, коментираха от асоциацията.

Изследванията за ешерихия коли и на коли форми, чието съдържание е показател за наличие на фекалии във водата, са отчели подобно замърсяване в София, Ботевград, Ловеч, Димитровград, Златица и Костинброд. Наднормени количества нитрати в питейната вода имало във Видин, Димитровград и Пазарджик. В други 13 града съдържанието е на гранични нива. Наднормени количества хлор са измерени в Русе, Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Ямбол. В други 10 града съдържанието е било близо до критичната точка.

„Изводите от изследването сочат, че е нужно създаването на независим орган, който да контролира и следи за качеството и безопасността на питейната вода“, коментира пред „Труд“ председателят на асоциацията Богомил Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини