Повече пластмаса, отколкото риба плува в океаните до 40 години

Повече пластмасови отпадъци, отколкото риба ще има в океаните през 2050 г., ако масовото й използване продължи, алармира Световният икономически форум, цитиран от БТА.

Използването на пластмасата се е увеличило 20 пъти през последните 50 години и се очаква да нарасне двойно пред идните 20 години. Само 14 процента от пластмасовите опаковки се събират и рециклират.

Равнището на повторна употреба на пластмасата е доста ниско в сравнение с хартията (58 процента) и желязото и стоманата (до 90 процента). Близо една трета от всички пластмасови опаковки не попадат в системите за събиране и се оказват в природата или задръстват инфраструктурата.

След кратък цикъл на първа употреба 95 процента от материалната стойност на пластмасовите опаковки или между 80 милиарда долара и 120 милиарда долара годишно се губят за икономиката, посочва в доклада си Световният икономически форум.

Експертите отбелязват, че единственият начин да се избегне катастрофата е да се подобри икономиката и ефективността на рециклирането.

Коментари

Задължително поле