Община Велико Търново иска да купи Къщата с маймунката на Колю Фичето

Община Велико Търново иска да купи Къщата с маймунката от Съюза на учените в България. В момента емблематичният за старата българска столица паметник на културата е обявен за продажба с публичен търг в Националната агенция по приходите. Това обявиха от кметската управа на старата столица.

Архитектурната забележителност е със стартова цена от 118 000 лв. Средствата за закупуване на обекта ще бъдат предоставени от сметката за инвестиционни цели на общинската агенция по приватизация. Натрупаният в този фонд резерв е в размер на 1,2 млн. лева. Предложението на градската управа се подкрепя от членовете на Постоянната комисия по образование, наука и култура към местния парламент. Окончателното решение се очаква на сесията на Общинския съвет, която ще се проведе на 28 януари.

Къщата с маймунката се намира в началото на Самоводската чаршия. Построена е от Кольо Фичето през 1849 г по поръчка на търговеца Никола Коюв. Малка скулптура на седяща маймунка над главния й вход дава наименованието на знаковата триетажна сграда. В нея за кратко е живял Стоянчо Ахтар, притежател на първата у нас частна сбирка от ценни средновековни ръкописи и монети.

Доскоро Къщата с маймунката беше седалище на великотърновския клон на Съюза на учените в България.

"Искаме да спасим тази уникална сграда, която е включена в туристическите маршрути. Цената е приемлива, въпреки че ще трябва да се направи и ремонт. Кметът Даниел Панов възнамерява да поиска от Регионалния исторически музей да бъде предложена концепция каква експозиция може да се представи в обекта", коментира пред "Труд" зам.кметът на Велико Търново Снежана Данева.

Коментари

Задължително поле