Мая Манолова: Половин милион са бездомните българи

6,8-7 % или към 500 хиляди са така нар. невидими хора, бездомни и безпризорни, напълно изключени от делегираните социални дейности и без никаква грижа на държавата за тях. Това каза след среща с шефове на социалните звена и служби в Кюстендил омбудсманът Мая Манолова, позовавайки се на статистика на световната независима благотворителна организация Каритас, свързана с католическата църква. Официално броят им у нас клони към нула.

От 9 общини в Кюстендилска област само Кочериново обявила двама 100-процентови бездомника, в останалите такива няма, отбеляза Манолова. В Кюстендил няма приют за хора без никакъв прокрив над главата си, пращат ги по много сложни процедури в съседния Благоевград. В перспектива и в Кюстендилския регион ще се правят такива 3 центъра от приемен тип. Над всеки от нас тегне угрозата да се озове в контингента на "невидимите хора" - след загуба на жилище заради ипотека, загуба на работа, проблеми със семейството и пр., обобщи тя.

Общественият защитник е обезпокоена силно и от подхода спрямо жертвите на домашното насилие - само в сталицата има център за тях със скромните 8 легла, сега се правел и в Кърджали. Манолова е амбицирана да направи реални стъпки в решаването на проблема с бездомниците и жертвите на насилие през сдедващата календарна година. Иначе за нея дебатите по въвеждането на еднодневните винетки и изобщо за стикерите, заради които има голямо недоволство и протести, "постафуктум", след като парите от винетките влизат да пълнят дупките в бюджета, а не дупнике по пътищата".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини