НАТО размразява съвета с Русия

Москва доволна от контакта със САЩ за Украйна

Лавров и Кери: Сирия и Ирак да не се разпадат

Първите официални разговори между НАТО и Русия от лятото на 2014 г. може да се случат в края на февруари или началото на март. За това съобщиха пред АФП източници от западния алианс, които подчертаха необходимостта едновременно от „прозрачност” и от „сдържане”.

НАТО прекрати всякакво практическо сътрудничество с Москва след анексирането на Крим през пролетта на 2014 г. Съветът „НАТО - Русия” обаче продължи да заседава до юли с.г., когато и той бе замразен. Планираното му повторно свикване ще предшества срещата на върха на НАТО във Варшава през юли, когато се очаква лидерите на 28-те страни членки да одобрят мерките за увеличаване на боеготовността заради все по-агресивната Русия.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров оцени след среща вчера в Женева с държавния секретар на САЩ Джон Кери високо преговорите миналата седмица в Калининград между помощничката му Виктория Нюланд и съветника в Кремъл Владислав Сурков. „Такъв канал на комуникация за Украйна ни е много необходим днес”, каза Лавров. За Сирия и Ирак Москва и Вашингтон били на едно мнение - че не бива да се разпадат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия