Властите в Салвадор: Не раждайте две години заради вируса, който причинява анормални глави

Властите в Салвадор призоваха жените да не раждат тази и следващата година заради епидемия от треската Зика, предаде ТАСС.

"Бихме искали да посъветваме на всички жени в детеродна възраст да подходят внимателно към семейното планиране и да избягват бременност през тази и през следващата година", каза зам.-министърът на здравеопазването Едуардо Еспиноса.

Както Труд писа, епидемия на вируса Зика е регистрирана в Бразилия. Само за седмица 400 деца са се родили с анормално малки глави. Те са заразени от майките си, съобщи Би Би Си.

Опасност

По-рано здравният министър на Салвадор Виолета Менхивар предупреди, че заразяването с вируса на Зика по време на бременност може да доведе до тежки вродени пороци на плода и дори до смъртта на детето.

Вирусът Зика - подобно на този на друга треска - Денга - се пренася от вид комари. По принцип заболяването е съпроводено с повишена температурата, главоболие и болки в мускулите и ставите.

По правило заболяването от вируса Зика преминава в лека форма за няколко дни.

Вирусът обаче представлява голяма опасност за бременните жени. Той причинява микроцефалия - вроден дефект, който се изразява в значително намаляване на размера на черепа и води до умствена изостаналост, невротични отклонения и нарушения на слуха и зрението.

Преди няколко дни Съединените щати предупредиха за епидемия от Зика в редица латиноамерикански страни, сред които Бразилия, Колумбия, Венецуела и Мексико, и предупредиха бременните жени да не пътуват до там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят