"Ислямска държава" искала да отрови питейната вода на цяла Турция с туларемия

"Ислямска държава" е искала да отрови водата на Турция със силно заразната болест туларемия.

Това сочи доклад на турското разузнаване, подписан от заместник-областния управител на Истанбул Нурула Начи Каланджъ, съобщава местното издание todayszaman.com.

Терористите са искали да заразят водохранилищата на южната ни съседка с тази болест, защото тя се диагностицира трудно и е трудна за разпознаване, тъй като напомня други заболявания. Целта е била да избухне епидемия и да има максимално много жертви.

Мерки

Сега полицията в страната е инструктирана да охранява водоизточниците.

Според доклада в някои от атаките си в Сирия и Ирак „Ислямска държава“ е използвала иприт, антракс и хлорни газове, отнети от силите на режима на Башар Асад.

Бактериите са много устойчиви

Туларемията е остро инфекциозно заболяване, което се предава основно от гризачи, но и от птици и хищници. 

Причинява се от бактерии които са с висока устойчивост - те издържат до 93 дни в замразено месо. Бактериите се предават от животни на хора.

Заразата може да стане и по дихателен път чрез вдишване на заразен прах, най- вече при работа със сурови животински кожи. Клиничната картина се характеризира с температура над 39 градуса, болки в мускулите, подуване на лимфните възли с големи на орех до яйце, често засягане на сливиците. Специалистите са категорични, че в тези случаи не трябва да се прибягва до самолечение. Туларемията е успешно лечима с антибиотици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят