Предлагат на спасителката Мария обучение в Англия

Продължават да валят наградите за 15-годишната Мария Звездева от Стара Загора, която спаси живота на тролейбусен шофьор. В петък кметът на Стара Загора Живко Тодоров й връчи лаптоп, благодарствена грамота и почетна значка на общината

От фирмата "Автобусни и тролейбусни превози" пък й дадоха безплатна карта за всички линии на обществения транспорт, която ще важи докато момичето живее в Града на липите.

Това обаче може и да не продължи толкова дълго, защото зам.-кметът Ваня Сотирова обяви, че фирма специализирана в подготовката на младежи за обучение в чужбина е предложила услугите си безплатно. Предлагат на Мария курсове по английски и възможност да я подготвят за кандидатстване в елитните колежи и университети в Англия.

В местния общински съвет пък ще гласуват отпускането на стипендия за деветокласничката. Премии и различни суми вече дариха множество фирми, от общината разкриха и специална дарителска сметка на името на спасителката, в която желаещите ще могат да помогнат финансово на момичето. Средствата от кампанията ще бъдат отпускани целево според образователните нужди на момичето от тристранна комисия с представители на Фондация "Благотворител", Спортно училище "Тодор Каблешков" и дом "Мария Терезия" в Стара Загора, където живее храброто момиче.

Другият зам.-кмет Красимира Чахова дари на Мария един от златните си медали от последната Балканиада по Лека атлетика за ветерани в Солун с пожелания за още много спортни успехи.

Дарове получи и нейната приятелка и съквартирантка в Дома за деца Янка, която помогнала на Мария да разбута хората, за да окаже първа помощ на припадналия шофьор.
Самата Мария отново скромно заяви, че мечтае да стане помощник-треньор по плуване и свито помоли кмета да прeмести училището й по-близо до центъра на града и до Дома, в който живее.

"Ние ще бъдем до Мария, както и до всички деца, които имат нужда. Тя извърши истински подвиг, показа, че е едно дете не много голямо на години, но с много голямо сърце. Тя показа, че на първо място е човещината. Затова трябва да бъде пример за всички нас", заяви кметът Живко Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини