Румяна Бъчварова: Радикализираният ислямизъм вече е в Европа

Радикализираният ислямизъм вече е в Европа и ние трябва да предприемаме много категорични и бързи мерки за ограничаване му. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, след като взе участие в Международна министерска конференция за противодействие на тероризма в Дунавския регион, предаде БНР.
На форума в София присъстваха още баварският вътрешен министър Йоахим Херман и министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Драган Мектич.

"Колкото и да е голям регионът проблемите ни са общи. Проблемът във всяка една държава се оказва проблем за всички останали”, подчерта вътрешният министър и поясни, че се чувства удовлетворена от нивото на готовност, което държавата ни има за сътрудничество в тази посока.

Вътрешните министри по време на конференцията са се обединили в необходимостта за засилване на работата в 4 посоки - превенцията на тероризма - мерки и стратегии, граничната сигурност, включваща пълни проверки при преминаване на границите, защитата на граничната инфраструктура и засилване обмена на информация между компетентните органи.

Според Бъчварова без тези 4 посоки няма как да се постигнат задоволителни резултати. Очаква се вътрешните министри от Дунавския регион да се обединят около обща декларация, включваща тези 4 области, която да им даде възможност да работят заедно от тук нататък.

Сигурността на границите е важен въпрос, защото там се крие опасността от ислямския тероризъм, подчерта на свой ред баварският вътрешен министър Йоахим Херман.
„Всички сме заинтересовани да успеем да предотвратим както влизането в страните ни, така и излизането на съответните терористи“, коментира той.

По думите му са важни бързите и успешни акции, които ще включват хармонизиране на начините, по които контролираме границите си, добър и бърз обмен на информация.

Границата с Гърция и Турция

Относно охраната на гръцката граница, Бъчварова коментира, че Гърция съзнава трудностите, и се опитва да ги преодолее. "Те изграждат хот спот центровете, системата за регистрация на пристигащите. Уговорихме се за постоянен личен контакт, за да синхронизираме действията си", увери тя и информира, че от българска страна има усилие да предложим на Гърция и Турция създаване на тристранен център, като вече за целта е подписано и споразумение. България се е ангажирала с изграждането на сградата за центъра и Бъчварова изрази надежда той да заработи ефективно скоро.

Споразумение с Бавария

Междувременно министър Бъчварова и баварският й колега Херман подписаха Декларация за полицейско сътрудничество.

„Подписването на споразумението е гаранция за добрите ни отношения, за сътрудничеството, което сме имали досега, и което ще продължи на този нов и предизвикателен етап от съвместната ни работа“, заяви  Бъчварова.

По думите й с документа разширяваме областите на взаимодействие по теми като противодействие на тероризма и овладяване на нелегалната миграция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини