Какъв съюз иска Полша

Министърът на външните работи на Република Полша специално за „Труд“:

Ние казваме „Не“ на наднационална, федерализирана Европа, защото не от това се нуждаят нашите страни и нашите граждани

Полша дълго се бори против чуждата окупация и срещу репресивния комунистически режим, за да постигне днешния си стабилен демократичен ред. Въпреки това, само два месеца след встъпването си в длъжност новото правителство, което спечели с убедителна преднина провелите се демократични избори, е изправено пред сурови критики и нападки от страна на европейските институции и свръхентусиазирани медийни коментатори, които дори не си правят труда да разгледат фактите, свързани с амбициозната ни програма за реформи.

Вместо да насочи усилията си към разрешаване на неотложните проблеми, пред които е изправенa Европа – нестабилната южна граница на ЕС, воюващата на изток Русия, Европейският съюз въвлича своите институции в напълно безсмислен конфликт с Варшава. Полша не е в ролята на непослушен ученик и няма нужда да бъде мъмрена от директора на училището. Полша винаги е била и ще бъде истинска европейска страна по своята същност и разбирания. Юлиуш Словацки, големият полски поет на Романтизма, описва Полша като страна, разположена в сърцето на Европа, и точно там е мястото ѝ.

Нека представим нещата такива, каквито са. Първо, опитът ни за реформа на Конституционния съд не е погазване на върховенството на закона. Опитваме се да поправим несъвършенствата, допуснати от предишното правителство в последните дни на управлението му. С промяната на съдебния състав – 14 от 15-те съдии са предложени от управляващата тогава коалиция – са нарушени основните принципи на плуралистичното общество. Ние можем да намерим изход от тази патова ситуация, но проблемът е комплексен и не е само юридически по своята същност. Необходим е политически компромис, но външният натиск от страна на Брюксел само затруднява Полша да постигне вътрешно разрешаване на проблема. Разбира се, ние вярваме, че правилното функциониране на Съда е от жизнено важно значение за това Полша да продължи да бъде правова държава. Това е причината нашето правителство да поиска становището на Венецианската комисия към Съвета на Европа.

Второ, опитите на правителството да внесе промени в обществения медиен сектор на Полша също се превръщат в ненужна ябълка на раздора. Целта на правителството е ясна: да се въведе законодателство, което да възстанови идеята за мисия на обществените медии, като същевременно се гарантира плурализмът, независимостта и обективността. Полският национален медиен съвет, официалният медиен регулатор на страната, ще запази всички правомощия, с които разполага, а новите закони ще бъдат съобразени с разпоредбите на ЕС. Никой не се опитва да сложи намордник на Медийния съвет. Измененията, които предлагаме, са опит за възстановяване на правилния баланс между националния регулатор и обществените медии, за да отговарят на стандартите на Венецианската комисия. Как може тези действия да се тълкуват като отхвърляне на Европа?!

Ние продължаваме да търсим тясно сътрудничество с Европейската комисия и подкрепяме активната ѝ роля в изграждането на европейската политика. В същото време обаче вярваме, че е от огромно значение всички институции на ЕС да изпълняват отговорностите, с които са натоварени, както е заложено в учредителните договори на Съюза. Едно от най-важните правила, засягащи работата на ЕС, е принципът на субсидиарност, който гласи, че намеса на ниво ЕС се предвижда само в ситуации, когато целите на предложените действия не могат да бъдат осъществени на местно ниво. През последните години по-доброто спазване на това правило се превърна в една от най-важните задачи на европейските институции. Съгласно принципа на субсидиарност, ние не се нуждаем от намеса на Европейската комисия или Европейския парламент във вътрешните ни работи. Изявлението на Европейската комисия от 13 януари, призоваващо към въвеждане на така наречената „рамка за върховенство на закона“, няма да има реални законови последици за Полша. Това е вътрешно решение на Комисията. Въпреки това ние сме твърдо решени да продължим диалога с Брюксел, независимо от становището на Комисията. Нашата готовност за диалог беше заявена отново, когато премиерът на страната, г-жа Беата Шидло, присъства на заседанието на Европейския парламент и взе участие в дебата.

Този изкуствен спор с Варшава е безсмислено отвличане на вниманието. Ключовият въпрос е дали ЕС е достатъчно компетентен да се изправи пред днешните предизвикателства и къде точно е мястото на Полша в европейските решения. Държавите-членки все още се възстановяват от последиците от финансовата криза, а бъдещето на Еврозоната е повече от несигурно. ЕС е разтърсен от безпрецедентен поток прииждащи мигранти, който повдига въпроса за отворените граници на Европа и вътрешната сигурност в рамките на Съюза. Великобритания, един от най-важните членове на ЕС и близък съюзник на Полша, може в близко бъдеще да реши да напусне Съюза. В допълнение към това не трябва да се забравят сериозните геополитически заплахи за границите на Европа, които лесно могат да се разраснат, пораждайки конфликти и хаос.

Затова приоритет на държавите-членки следва да бъде поддържането на единството в рамките на Съюза и засилването на общата външна политика и политиката на сигурност. Задача на ЕС е да предостави ефективни решения на тези предизвикателства. Това е, което очакват гражданите на Съюза. Ние трябва заедно да се справим с проблемите, застрашаващи нашия континент. Ескалацията на спора с Полша по въпроси, засягащи вътрешната политика на страната, само задълбочава още повече слабостите на ЕС и ограничава способността на Съюза да се справи с истински сериозните предизвикателства.

В интерес на Полша е ЕС да бъде сигурно място, в което нашата страна може да отстоява своите интереси. Най-спешният ни приоритет е стимулирането и модернизирането на европейската икономика. Кризата ограби много млади хора от възможности и надежда за бъдещето. Поради нарастващото обществено недоволство хората губят доверие в европейската интеграция. Ако не променим тази тенденция, рискуваме разпадането на целия европейски проект, ползите от който продължават да се ценят много високо от поляците.

Европейският съюз трябва да бъде част от решението, а не основа на проблема.
В името на тази цел Полша ще бъде активен и отговорен член на ЕС. Ние подкрепяме засилването на вътрешната солидарност и отговорност, но не се заблуждавайте, ние също така ще отстояваме правото на отделните страни да вземат решения, които пряко засягат техните граждани. Ние казваме „Не“ на наднационална, федерализирана Европа, защото не от това се нуждаят нашите страни и нашите граждани.

Няма заплаха за демокрацията в Полша. Нито пък ще обърнем гръб на Европа. Точно обратното, искаме да играем водеща роля в изграждането на една по-силна, по-гъвкава и основана на солидарност Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи