Борислав Цеков: Нова реколта гнили ябълки - Кумовете прави опит да овладее Темида

Една нова реколта гнили ябълки се опитва да направи нов опит за превземане на съдебната система на абордаж. Те са известни вече като Кумовете.

Това коментира Борислав Цеков от Института за модерна политика в предаването "Всяка сутрин" по Канал 3. По думите му Лозан Панов е изнесъл центъра на вземане на решения в съдебната власт извън съда.

Цеков обобщи ситуацията и последните скандали в съдебната система вчера като каза, че след като едни хора са се провалили да превземат съдебната система с конституционните промени, сега се опитват да постигнат същото чрез скандалите във Висшия съдебен съвет.

"Сега е нужно успокояване, защото тези скандали ще се върнат като бумеранг и към тези, които днес мислят, че са "герои" в съдебната власт.

Добре е, включително и магистрати като Панов, да престанат да се изживяват като герои на политическата полемика и да говорят със съдебните си актове, а не с прекаленото позьорство и желание за изява за заемане на обществени позиции в медиите, което не е присъщо на един магистрат", каза Цеков.

Протестърските кръгове всъщност не се занимават със същинските проблеми в съдебната система, обяви Георги Харизанов от Института за дясна политика.

"Най-големият срам за съдебната система ще е това, което предстои да се случи след дни в зала "Арена Армеец", когато Максим Стависки ще върти пируети, а всички помним какво се случи с него преди години. Как да се обясни това на семействата на жертвите", попита Харизанов.

Според него бившият правосъден министър не е успял да проведе политическите разговори около готвената от него реформа. "Смешен опит е съдия Ченалова да бъде превърната в знаме на протеста, това е абсолютно неприемливо", каза още Харизанов. То припомни скандала със случайното разпределение на делата и как на нея се "падаха" интересни неща и доведоха до всичко онова, което днес й се случва.

Харизанов коментира още, че прословутата реч на Лозан Панов е политическа. Тя е ангажирала политически лица въз основа на един лъжлив запис и поставя капан пред премиера, от който той е излязъл.

Всичко тръгна от Лозан Панов и той носи отговорност за тях, каза още Цеков. Магистратите, според него, трябва да престанат да се държат като политически лица и да си вършат работата. Всичко останало е борба на интереси.

По отношение на изтеклите вчера СМС-и на Лозан Панов с видния столичен адокат Иван Тодоров, Цеков коментира: "Ако това е вярно, Панов, който е радетел за разкриване на цялата есемес-кореспонденция в държавата, на свой ред трябва да обясни, за какво става въпрос. Защо контактува с тази, а и с други адвокатски кантори. Нали иска пълна прозрачност, нека даде сега пример".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини