Губернатор урежда бездомници с хотелски чаршафи в Русе

Бездомници от временния приют "Добрият самарянин" в Русе ще спят на хотелски чаршафи. Това стана ясно след визитата там на областния управител на крайдунавския град Стефко Бурджиев. Той ще помоли бизнесмени от хотелиерския бранш да предоставят на приюта бракувани чаршафи, завивки, възглавници, одеяла, хавлиени кърпи и кухненски съдове.

Губернаторът ще съдейства и да се увеличи капацитета на услугата Център за социална рехабилитация и интеграция за бездомни. Белодробно болните обитатели на приюта ще се насочват през зимата към лечебни заведения в Троян, Трявна и Габрово.

"Напоследък има много дарители, които помагат на приюта", обясни управителят му Мартин Николов. Заради студовете всички стаи с наличните 60 места са заети и са приети 20 души повече, а има още чакащи с направление от РД "Социално подпомагане". В кризисната трапезария на БЧК предлагат само топъл обяд, сандвич за вечеря и баня на около 40 несретници.

Близо 100 души без покрив са картотекирани с лични данни и пръстови отпечатъци в специален регистър на РД "Социално подпомагане". Доброволци на БЧК постоянно издирват бедстващи хора. Едни отказват да влязат в списъка, а други нямат лични карти. Според проверките повечето имат постоянен адрес, но жилищата им тънат в мизерия и мръсотия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини