Лекуват деца с конна езда по швейцарски модел в Русе

Деца и младежи с увреждания ще се лекуват в Русе с конна езда по швейцарски модел. Асистираната терапия като социална услуга ще прилагат четирима обучени инструктори по Българо-швейцарската програма за сътрудничество към фонд "Партньорство", съобщиха от Клуба по конен спорт и коневъдство в крайдунавския град.

Това е първият случай, при който в България се внедрява иновативен швейцарски модел на терапия с коне. 17-месечният проект „Конят – наш общ приятел, предизвикателство и отворена врата” се партнира с Швейцарската асоциация по терапевтична езда в град Берн. Обучението се финансира със 177 130 лв.

Новата социална услуга ще се предлага на всички заинтересовани. Целта е да се усвои швейцарският модел на асистирана терапия, която да социализира и интегрира в обществото деца и младежи с увреждания. Общуването с коня подобрява физическото и психическото им състояние.

В швейцарска асоциация с над 15 г. история и опит членуват над 180 клубове, които практикуват терапия с помощта на коне. В страни като Швейцария, Германия, Австия, САЩ и Канада тези методи се прилагат в социалната и медицинска рехабилитация.

Коментари

Задължително поле