Дават на Димитровград поделение, харесано за киноцентър

Бившото ракетно поделение в местността Габера да бъде прехвърлено безвъзмездно на община Димитровград. Такова съгласие е дало вече Министерството на отбраната. Става въпрос за 46 сгради на някогашната ПВО-казарма, която в момента се води военен имот с отпаднала необходимост.

На 28-ми т.м. местният парламент на Димитровград ще гласува решение за придобиване на държавните недвижими имоти, чиято обща застроена площ 20 755 кв.м. Докладна за заседанието е внесена от кмета Иво Димов. Решението на общинския съвет е необходимо условие, за да може военното ведомство да извърши последващи действия пред Министерския съвет по окончателно приключване на процедурата по безвъзмездното прехвърляне на сградите.


Някогашната казарма бе харесана и от холивудския продуцент Дейвид Варод. През септември м.г. Той обясни, че е готов с голям проект за филмово студио в града край река Марица и академия за специалисти към него.
Зенитното поделение 36 150 бе разформировано отдавна, а общината от години прави постъпки пред държавата да получи безвъзмездно военните имоти с отпаднала необходимост.
Военните сгради се намират върху имот с идентификатор 21052.350.55 по кадастралната карта на Димитровград. В него попадат и земите под бившeто ПВО поделение, както и общински такива. През миналата година теренът бе актуван като публична общинска собственост, след успешно приключили поземлени процедури. Те бяха задействани от тукашната община във връзка с осъществяване на общинската инициатива по обособяване на градска зона за растеж и развитие в квартал „Габера“. През 2015-а имотът бе обявен за обект от първостепенно значение за общината с решение на местния парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони