Баба и дядо живеят повече от седмица в наводнена къща

85-годишен дядо и 82-годишната му съпруга живеят цяла седмица в наводнения си дом в кържалийксото село Чифлик. Къщата им е под вода от големите наводнения, които засегнаха част от Южна България миналата събота.

„Още сънувам кошмари от нощта на наводнението. Имало обаче по-тежко нещо от вълната - водата не „напуска" къщата, а няма кой да ни помогне", разказва пред 24rodopi.com 85-годишният Салиф Наим. Той и съпругата му 82-годишната му съпруга Асие се чудят откъде да намерят пари, за да отводнят къщата си и да оправят щетите. Домът им не е застрахован.

„Не знам какво щеше да се случи, ако бяхме заспали. Водата придойде със страшен шум и докато се съвземем, всичко остана под нея. Леглата останаха под вода. Сигурно и нас щеше да погълне, ако не бяхме будни. Излязохме бързо навън, качихме по склона и се приютихме в една паянтова постройка. За 85 години съм виждал война, глад, земетресения, градушки, но такава беда не ми се е случвала", разказва през сълзи старецът, който чака помощ от общината, съседи и познати.

Приливната вода ги заварила, докато единият от съпрузите придружавал до тоалетната другия. За кратко време нивото на водата, нахлула в двете стаи на едноетажната къща на възрастното семейство, достигнала повече от половин метър.

„Всичко е мокро, дюшеците на които спяхме, няма да изсъхват, всичко мухлясва. За нас това е мирисът на края на света", плаче и баба Асие.

Децата на възрастните хора живеят и работят от години в чужбина. Те се надяват община Кърджали за съдействие да се разчисти дерето и теренът около къщата, за да се избегне ново наводнение при следващи валежи или снеготопене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини