Валери Симеонов пред "Труд": Турци искат здравните тайни на българите

- Патриотите ще внесат вот на недоверие, ако компания от южната ни съседка спечели търга за пръстовия идентификатор

- ДАНС трябвало да проверява кандидатите

„Разполагам с непотвърдена информация, че се водят преговори турска фирма да изработи системата и да достави скенерите за пръстовите отпечатъци на българите, които ще им се вземат при лечение или при получаване на медикаменти.“

Това съобщи вчера пред „Труд“ съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов. Според него е недопустимо биометричните данни на българите да са достъпни за турското разузнаване, тъй като частният бизнес в южната ни съседка е сериозно преплетен с държавната политика. „Ако турска фирма спечели обществената поръчка за пръстовите идентификатори, ПФ ще внесе вот на недоверие към правителството!“, отсече Симеонов. Очакваше се още вчера той да разговаря със здравния министър д-р Петър Москов по проблема. „Труд“ потърси министъра за коментар, но той не отговаряше на мобилния си телефон. От ДАНС също отказаха коментар дали попадането в турски ръце на биометричните данни на българите би представлявало риск за националната ни сигурност.

Председателят на ПГ на ПФ каза още, че обществената поръчка за пръстовия идентификатор трябва да изпълни българска фирма. А службите да проверяват всеки от кандидатите. Според Симеонов не е удачно веднъж да се изгражда система чрез пръстов идентификатор, която да се ползва в здравеопазването, и втора - за личните данни на гражданите. Най-добре е да се създаде единен електронен код и идентификация на всеки българин чрез пръстовия му отпечатък и така всички негови данни, включително здравните, да се съхраняват на едно място.

„Що се отнася до внесените турски ваксини, по този проблем одобряваме поведението на министър Москов. Всъщност имунизациите са френски, само са пакетирани в Турция“, допълни Симеонов. Той подчерта, че бартерът на ваксини с Турция е бил решение за нас, защото фармацевтичните компании в България не се явяваха на търговете за доставката на важните имунизации.

Непоследователност

Прибързано

обявление на

здравна наредба

Наредбата за критериите за договор на болниците с НЗОК трябваше да се представи от здравното министерство, след като вече е ясна Националната здравна карта (НЗК), а тя все още не е готова.

Това коментираха вчера пред „Труд“ депутати от управляващата коалиция. Те се надяват както министър д-р Петър Москов е обещал, картата да се оповести идната седмица, защото иначе наредбата може да предизвика неочаквани проблеми. Народни представители добавиха, че областните комисии по НЗК отдавна били готови с картите за областите - т.е. с колко легла и медици разполага районът и какви са потребностите му от тях, но националната комисия, оглавявана от министъра, не била свършила работата си.

Коментари

Задължително поле