Недим Генджев: Мюсюлманската конференция е нелегитимна, Турция и Местан командват в мюфтийството

Днешната Национална мюсюлманска конференция е нелегитимна, а мюфтийството се командва от Турция и вече независимия Лютви Местан. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият главен мюфтия проф. Недим Генджев.

„Срещу днешната конференция има възбрана от три съдебни инстанции. Аз вярвам в независимостта на българския съд и съм сигурен, че той няма да регистрира решенията на конференция“, заяви Генджев.

„Българското мюсюлманско вероизповедание от 2003 година е напълно политизирано. В мюфтийството бързат, за да поставят окончателно мюсюлманското вероизповедание или главното мюфтийство на подчинение на Лютви Местан. Тези, които сега участват в днешната конференция, ще участват и в създаването на новата партия на Лютви Местан”, убеден е Генджев.

Главното мюфтийство се ръководи от Турция. Към всеки имам на голяма джамия има прикачен човек от турското вероизповедание. Всички директори на големите мюсюлмански училища са от турското вероизповедание. Всички приближени на Мустафа Алиш са от турското вероизповедание. Ние тук сме независимо българско мюсюлманство, а не турско, категоричен беше той.

Ние сме европейска държава. Аз защитавам интересите на българското мюсюлманско вероизповедание. Лошото е, че нещата в мюфтийството се политизират. Те сега бързат, за да поставят мюфтийството под турско ръководство и това на Лютви Местан. Ще видите, че тези, които сега участват на тази конференция, ще участват и в създаването на новата партия на Местан, предрече Генджев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини